• For abonnenter

Femstjernebevægelsen blev hyldet som en revolution i Europa, nu taler man om dens død

Vælgerne flygter fra Femstjernebevægelsen, der for blot få år siden var Italiens største parti. Partiets tomme løfter blev udstillet, da det kom til magten, siger eksperter og skuffede vælgere.

Artiklens øverste billede
Federica Festa er lokalpolitiker for Femstjernebevægelsen i Rom og har tro på, at den nye leder og tidligere premierminister, Giuseppe Conte, kan redde partiet. Foto: Stine Bidstrup

Federica Festas cv er særdeles farverigt.

Den 48-årige italiener har bl.a. arbejdet som hospitalsklovn og levet et liv som skuespiller i Rom, hvor hun har turneret rundt med sit eget onemanshow om politiske emner. Tilværelsen blev for et lille år siden krydret med en anden beskæftigelse: rollen som aktiv lokalpolitiker for Femstjernebevægelsen.

»Da jeg blev spurgt, om jeg ville stille op til lokalvalget, tænkte jeg:Hvor mange stemmer lige på mig? Jeg er ikke kendt og er ikke professionel,« griner det nyvalgte medlem af en af Roms borgerrepræsentationer.

Femstjernebevægelsens intentioner var gode, men det er lidt, som når Berlusconi lover os alle sammen, at vi ikke skal betale skat. Det er bare politik.

Alesandro Seta, 31 år

Federica Festa er i manges øjne en typisk femstjerne-profil; en græsrodsstemme med mange gode intentioner og nye idéer for et mere borgernært demokrati, selv om den politiske erfaring er ganske lille.

Før var der mange som hende. Nu betragtes hun mere som en særling. Medlemmer af partiet og vælgere er på det seneste flygtet fra bevægelsen i en sådan hast, at det har fået politiske iagttagere til at tale om en decideret nedsmeltnin

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen