Saltsyreholdig dampsky står op fra La Palma

Beboere opfordres til at holde sig på afstand og helst indendørs, nu hvor lavaen 10 dage efter udbruddets begyndelse har nået Atlanterhavet.

Artiklens øverste billede
Det ligner til forveksling almindelig vanddamp, men skyen fra lavaens møde med havet får myndighederne på La Palma til at opfordre øens beboere til at holde sig inden døre. Foto: Sunsets Sweden/AFP

Vulkanudbruddet på den kanariske ferieø La Palma har allerede tvunget de spanske myndigheder til at evakuere omtrent 6.000 personer og erklære hele øen for katastrofeområde.

Lavaen fra vulkanen Cumbre Vieja har på sin færd ødelagt op mod 600 hjem og nedbrændt bananplantager. Nu har den nået Atlanterhavet og giver dermed anledning til nye hovedbrud, for resultatet kan være både giftigt og sprængfarligt.

Oprindeligt var det forudsagt, at lavaen ville ramme Atlanterhavet allerede mandag aften, men den varme strøm af smeltet sten sænkede farten på sin vej derned.

Tirsdag, da det stod klart, at mødet mellem hav og lava var umiddelbart forestående, formanede De Kanariske Øers beredskabsplan for vulkaniske katastrofer, Pevolca, atter beboerne til at blive inden døre.

»Når lavaen når havet, skal vores lockdown overholdes strengt,« sagde Pevolca-chef Miguel Angel Morcuende ifølge Reuters.

Nu står mægtige dampskyer op fra det punkt, hvor rødglødende lava og brusende hav ved stranden Playa Nueva hilser på hinanden. På sociale medier florerer videoer i hundredvis af hændelsen, der er forårsaget af Cumbre Viejas første udbrud siden 1971.

På engelsk hedder det laze – en sammentrækning af lava og haze. Den mange hundrede grader varme stenmasse koger det kolde havvand og frigiver dampe af saltsyre, vanddamp og aske, skriver BBC, som har talt med vulkanologen Robin George Andrews om fænomenet.

»Det er naturligvis ikke godt at indånde,« siger han til BBC.

Laze kan irritere øjne, luftveje og hud, men så længe folk holder sig på afstand, bør dampene ikke udgøre nogen større trussel, skriver det britiske medie.

Foruden den giftige dampsky har eksperter i flere medier udtrykt bekymring for, at lava og havvand tilsammen kan danne en situation, der minder om en trykkoger, og på den måde skabe eksplosioner, der slynger lavasten op i vejret.

Selv om deres hjem for øjeblikket bærer prædikatet katastrofeområde, kan La Palmas beboere måske finde trøst i, at det giver den spanske regering mulighed for at allokere særlige midler til blandt andet statslige opkøb af ødelagte huse. I første omgang har regeringen afsat 10,5 mio. euro – godt 78 mio. kr. – til området.

Lavaen fra Cumbre Vieja har snoet sig ned af vulkanens vestlige side, siden udbruddet begyndte den 19. september. Der er endnu ingen efterretninger om tilskadekomne som følge af udbruddet. Senest Cumbre Vieja var i udbrud, i 1971, varede det lidt mere end tre uger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.