Eksformand Juncker kritiserer EU i vaccinestrid med briterne

EU var for forsigtig, da vacciner blev købt. Derfor halter EU ifølge Jean-Claude Juncker efter Storbritannien.

Artiklens øverste billede
tidligere formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker. Arkivfoto: Virginia Mayo/AP

Forsigtighed blev dyrt for EU i vaccineræset, da kontrakter blev indgået med producenterne, og når EU-Kommissionen nu forsøger at redde situationen med eksportkontrol, så er det også en dårlig idé.

Budskabet er Jean-Claude Junckers. Den tidligere formand for EU-Kommissionen kritiserer torsdag den arbejdsplads, hvor han var formand indtil 2019.

Han er en blandt mange, som er utilfreds med de eksportrestriktioner, som EU-Kommissionen skærpede onsdag i et forsøg på at sikre, at Europa ikke eksporterer for mange af de dyrebare doser, som EU-landene skal bruge.

- Det kan i høj grad skade omdømmet for EU, som har været verdensmester i frihandel. Jeg mener ikke, at det er måden at gøre det på, siger Juncker om den midlertidige eksportkontrol til BBC-programmet Hardtalk.

Flere EU-lande er skeptiske over eksportkontrollen. Siden den blev igangsat i januar er en enkelt anmodning om vacciner blevet afvist.

Onsdag tilføjede EU-Kommissionen betingelser om reciprocitet og proportionalitet til ordning.

Det betyder, at det før en eksportgodkendelse skal vurderes, om modtagerlandet selv har restriktioner på eksport af vacciner eller vaccinematerialer, og om situationen i landet er værre eller bedre end i EU.

En spænding mellem EU og Storbritannien opstod tidligere på året i forhold til vaccinen fra AstraZeneca, som i øjeblikket er sat på pause i Danmark, mens mulige bivirkninger undersøges nærmere.

Ifølge EU’s kontrakt med producenten skal fabrikker i Storbritannien bidrage til at opfylde leveringsforpligtelser over for EU. Det bliver de ikke.

Derimod benyttes fabrikker i EU til at sende millioner af doser til Storbritannien. Det er udfordringen, som EU-Kommissionen har forsøgt at håndtere med eksportkontrollen.

Men der er også frygt blandt EU-landene for, at det kan blive en tabersag for Europa, hvis man implementerer det som et reelt eksportforbud, da det så vil kunne stoppe eller forsinke forsyningskæder i øvrigt.

- Jeg mener, at der er plads til dialog og til diskussion, siger Juncker. Han afviser snak om en ”vaccinekrig”.

- Vi er ikke i en krig. Vi er ikke fjender. Vi er allierede, siger han til BBC.

Storbritannien har ekspederet flere doser til befolkningen end EU. Briterne benytter desuden en anden strategi, hvor anden dosis udskydes.

- Storbritannien er foran af forskellige årsager, fordi briterne traf beslutningen om at udstede nødgodkendelser, mens man i EU - medlemslandene og Kommissionen - var mere budgetbevidste. Vi var for forsigtige, siger Juncker.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er bekymret over EU’s eksportkontrol. Det lod han forstå torsdag i et interview.

- Jeg vil gerne slå fast, at vi går ind for åbenhed. Det er der, hvor vi er. Jeg vil ikke se en blokade af vacciner og medicin. Jeg mener, hverken det er godt for os eller for vores venner, siger Johnson.

Foreløbig modtager Storbritannien vacciner fra EU-fabrikker, mens EU ikke omvendt modtager vacciner fra fabrikker i Storbritannien.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.