Coronafrygt får Sverige til at aflyse årets Nobel-fest

For første gang i 64 år bliver der ingen festligheder i Stockholm i forbindelse med uddeling af nobelpriser.

Artiklens øverste billede
Her ses prisoverrækkelsen i 2011. Arkivfoto: AP Photo/Matt Dunham

Siden coronapandemien bredte sig over hele verden i foråret, har det været uklart, om der bliver en nobel-prisfest den 10. december i Stockholm.

Nu bekræfter Nobelstiftelsens afgående formand, Lars Heikensten, at den traditionelle festlighed og middag er aflyst.

Det siger han til den svenske avis Dagens Nyheter.

- Der er to problemer. Man kan ikke samles så mange mennesker tæt ved siden af hinanden. Og det er usikkert, om folk kan rejse til Sverige, siger han.

Nobelpristagerne vil - i lighed med andre år - blive offentliggjort i oktober. Men det er stadig uklart, hvordan priserne vil blive overrakt.

- Helt som sædvanligt med, at alle sidder i Koncerthuset, bliver det nok ikke. Men det kan være, at nogle pristagere kommer til Stockholm, og nogle bliver i deres hjemlande, og at vi kobler dem sammen digital på en eller anden måde, siger Lars Heikensten.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Normalt deltager omkring 1300 gæster i festlighederne, hvor det svenske kongepar er værter.

Sidst, festlighederne var aflyst, var i 1956. Det skete i protest mod Sovjetunionens invasion af Ungarn. Også de to verdenskrige førte til aflysning af det fornemme arrangement.

Mens Nobels fredspris uddeles i Oslo, sker uddelingen af nobelpriserne for medicin, kemi, fysik, litteratur og økonomi i Stockholm.

Normalt er der efterfølgende middag med det svenske kongepar på Stockholms rådhus.

/ritzau/TT

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen