Norsk skib erklærer nødsituation i Middelhavet - besætningen har låst sig inde på broen

Redningsskibet "Ocean Viking", der samler migranter op i Middelhavet, har over 200 personer ombord.

Artiklens øverste billede
Flere migranter har i de seneste dage forsøgt at springe overbord for at svømme i land i Europa. De er siden blevet trukket op af vandet igen af humanitært personale på "Ocean Viking". Foto: Shahzad Abdul/AFP

Det norske skib ”Ocean Viking”, der sejler for den humanitære organisation SOS Méditerranée i Middelhavet, har varslet en nødsituation og har anmodet de italienske myndigheder om hjælp.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Ifølge SOS Méditerranée er der over 200 mennesker om bord - foruden besætningen er der tale om 180 migranter, der som situationen ser ud nu, er uden opsyn, mens maden er ved at slippe op. Fredag har situationen om bord skabt en »desperat« stemning blandt nogle af migranterne, der frem for alt ønsker at blive sat i land i en europæisk havn.

Rederiet Hoyland Offshore, som ejer skibet, oplyser til den norske avis VG, at en del af besætningen har låst sig inde på broen for at bibeholde kontrollen over skibet, hvor et mindre antal migranter angiveligt forsøger at tvinge kaptajnen til at sejle i havn i Europa.

»Det operative personale, som arbejder med migranterne, føler, at situationen er ubehagelig. Vi håber, at der nu vil ske fremskridt i arbejdet med at få organiseret en modtagelse af migranterne i Italien,« siger Trym Jacobsen, der er daglig leder i rederiet, til VG.

”Ocean Viking” har reddet migranterne i Middelhavet ved fire forskellige lejligheder fra den 25. til den 30. juni, og besætningen har siden flere gange anmodet Italien om at få lov til at lade migranterne gå i land.

Ocean Viking reddede 67 migranter fra en lille båd i Middelhavet under en aktion den 25. juni. Skibet har nu 180 migranter om bord, og nogle af migranterne er så desperate, at de prøver at tvinge skibets kaptajn til at sejle i havn. Foto: Shahzad Abdul/AFP

Ifølge den humanitære organisation er den helbredsmæssige tilstand blandt nogle af migranterne så dårlig, at de har akut brug for lægehjælp. Der er tale om 44 migranter, der udgør en fare for alle øvrige ombordværende, oplyser SOS Méditerranée.

»De har udtrykt intentioner om at gøre skade på sig selv og andre, inklusive besætningsmedlemmer, og de har selvmordstanker,« skriver organisationen.

Lørdag formiddag meddeler det norske medie NRK, at en italiensk læge og en tolk er gået ombord på skibet for at bistå skibets sundhedspersonale og vurdere situationen. Det er stadig usikkert, om ”Ocean Viking” får lov til at lægge til havn i Italien.

Flere migranter har i de seneste dage forsøgt at springe over bord for at svømme i land i Europa, og alt imens har skibet ikke fået lov til at sejle i havn.

»Den første anmodning sendte vi til de maritime myndigheder i Italien og Malta for en uge siden. Vi gentog siden anmodningen seks gange. Indtil nu har ”Ocean Viking” modtaget ét negativt svar fra hver af disse myndigheder. Der er ikke lagt op til en løsning,« lyder det fra SOS Méditerranée.

Humanitære organisationer, som redder migranter på Middelhavet, har tidligere været i opgør med de italienske myndigheder, som ikke ønsker at tage imod asylsøgere. I stedet ønsker Italien, at migranterne bliver sejlet tilbage til lande som Libyen, hvor mange af dem kommer fra.

Tidligere i år meddelte FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), at situationen i Libyen for tiden er »ekstremt ustabil«, og at returneringen af bådflygtninge, som forsøger at nå Europa fra Libyen, derfor bør stoppe.

UNHCR vurderer, at omkring 100.000 mennesker sidste år forsøgte at krydse Middelhavet for at komme til Europa.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.