»Det er ikke sikkert«: Tyske jøder advaret mod religiøs hovedbeklædning

Felix Klein har udtrykt sin bekymring over landets tilstand hvad angår forholdene for jøder.

Artiklens øverste billede
Sidste år målte Tyskland ifølge dpa en stigning i antallet af antisemitiske forbrydelser. Foto: Frank Rumpenhorst/ dpa/AFP

Kan jøder i Tyskland bære hovedbeklædningen kippa uden at være i fare?

Nej, mener den tyske regerings særlige embedsmand for antisemitisme, Felix Klein. I et interview med nyhedsbureauet dpa udtrykker han sin bekymring over situationen for jøder i Tyskland, som han mener har ændret sig til det værre.

»Jeg kan ikke anbefale jøder at bære kippa på ethvert givent tidspunkt overalt i Tyskland. Det er jeg ked af at sige,« siger han og tilføjer, at hans holdning »desværre har ændret sig på det punkt i forhold til tidligere«.

Felix Klein har i omkring et år været den tyske regerings særlige ansatte på området for antisemitisme.

Sidste år målte Tyskland ifølge dpa en stigning på 10 pct. i antallet af antisemitiske forbrydelser. 1.646 såkaldte hadforbrydelser mod jøder blev i 2018 begået i landet. Antallet af fysiske angreb på jøder er også stigende, såvel som mængden af politisk motiveret kriminalitet.

Ifølge Felix Klein kan både de sociale medier og »angreb på landets historie« være skyld i stigningen i hadforbrydelserne. Han ønsker derfor, at politi, lærere og advokater bliver bedre oplyst om, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er, når man håndterer antisemitisme.

Delstaten Bayerns indenrigsminister, derimod, har opfordret tyske jøder til at bære deres kipa, idet det er en del af religionsfriheden i landet.

I slutningen af 2018 viste en undersøgelse fra CNN foretaget blandt 7.000 europæere i syv forskellige lande, at mange mener, at jøder har for stor magt over erhvervslivet, og at jøderne "bruger bevidstheden om Anden Verdenskrigs hændelser til at fremme deres egne mål".

Undersøgelsen fik den Europæiske Jødiske Kongres til at melde ud, at angreb på jøder i Europa ikke længere blot var isolerede hændelser, men en del af en generelt negativ holdning til jøder.

»Endnu mere problematisk er det, at mange europæere åbenbart mener, at jøder selv er skyld i det had, der er mod dem. At retfærdiggøre had mod jøder er slemt nok, men at delegitimere jødernes ret til at kæmpe mod undertrykkelse er uacceptabelt,« sagde kongressens formand Moshe Kantor til CNN med henvisning til, at 28 pct. af personerne angav, at antisemitisme i deres respektive lande var et udtryk for et modsvar til de handlinger, der foregår i Israel.

I november sidste år, på 80-årsdagen for Krystalnatten, advarerde den tyske forbundskansler Angela Merkel om, at antisemitismen er i fremgang i Tyskland, hvilket skaber »dårlige minder om jødeforfølgelsen i 1930'erne«.

»Staten må handle resolut og konsekvent mod spot, social udelukkelse, antisemitisme, racisme og højrefløjsekstremisme,« lød det fra kansleren.

I flere europæiske lande, bl.a. Tyskland, Østrig og Belgien, er det forbudt at »benægte eller groft bagatellisere« Holocaust og nazisternes krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen