Annonce
Europa

Venstre-ordfører: Svensk stemmesystem langt fra europæisk standard

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil tage svenskernes måde at stemme på op i Europarådet.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Det svenske stemmesystem har chokeret Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der vil tage det op på næste møde i Europarådet.

Jensen har været udsendt som valgobservatør flere steder, herunder i Rusland og andre steder i Østeuropa, men valgsystemet i Sverige har chokeret ham:

- På alle de mange valgobservationer, jeg har været på, har jeg ikke set noget, der kommer bare i nærheden af, hvor udemokratisk det svenske valg faktisk er, siger han.

Liveblog: Nu sætter svenskerne kryds ved valget

De svenske vælgere får ikke udleveret en stemmeseddel med samtlige partier på, som det er tilfældet i Danmark.

I Sverige har hvert parti i stedet sin egen stemmeseddel, som vælgerne skal tage med sig fra valglokalet ind i stemmeboksen.

De andre tilstedeværende i rummet kan således se, hvem vælgeren stemmer på.

- Det er så langt væk fra noget, der bare minder om europæisk standard inden for en valghandling, vi ville tillade - selv i østeuropæiske lande, siger Jensen.

Søndag har han været i Malmø for at besøge en række valgsteder og med egne øjne se, hvordan det forløb.

Før svensk valggyser: De første tre timer var der ingen stemmesedler for Piratpartiet

Her oplevede han, at "partisoldater" stod helt oppe foran valglokalerne, hvor de forsøgte at give vælgerne stemmesedler til deres respektive partier.

Var det forløbet på samme måde på en af de valgobservationer, Jensen har været på, ville han have udtalt den skarpeste kritik, fortæller han.

Han håber, at Europarådet, hvor han er formand for den danske delegation, kan sende et signal til Sverige.

- Jeg vil tage det op i Europarådet, så vi forhåbentlig kan stå sammen om at sende det skarpest mulige signal til Sverige om, at de skal indføre regler, ligesom vi har i Danmark og så godt som alle andre lande i verden, siger han.

En regeringsrapport foreslog i 2015, at valghemmeligheden skulle styrkes, så der er afskærmning ved det sted, hvor vælgerne tager deres stemmesedler.

Postnord var presset: Har ikke leveret brevstemmerne til valgsteder i tide

Det har fået den svenske regering til at fremsætte et sådant lovforslag, men det er ikke nok, mener Michael Aastrup Jensen.

- Det ville ikke erstatte de partisoldater, der står og presser på med en stemmeseddel foran døren, siger han.

Hvis regeringens lovforslag godkendes i efteråret, kan en ændring af valgloven træde i kraft 1. januar 2019.

Det kan således være gældende ved det næste valg til Europa-Parlamentet, der skal afholdes i foråret 2019.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her