Annonce
Europa

Storbritannien efterlyser russere i nervegift-sagen

Premierminister Theresa May: De to mænd bag nervegiftangreb er fra Ruslands efterretningstjeneste GRU.

Den britiske premierminister Theresa May. Foto: Parliamentary Recording Unit

To mænd, der er efterlyst af de britiske myndigheder for nervegiftangrebet i Salisbury, er officerer i Ruslands militære efterretningstjeneste GRU.

Det siger Theresa May, den britiske premierminister.

Det britiske politi udstedte tidligere onsdag en anholdelsesordre på de to mænd, der anklages for giftangrebet mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter i Storbritannien i marts.

- Der er tilstrækkeligt med bevismateriale til at rejse anklage mod Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov for angrebet i Salisbury, siger Scotland Yard ifølge BBC.

Reuters citerer en talsmand for premierministeren for at sige, at Storbritannien på et møde i FN's Sikkerhedsråd torsdag vil fremlægge sine beviser og forklare sagen.

De britiske myndigheder vil ikke kræve de to mænd udleveret fra Rusland, da landet ikke udleverer statsborgere til retsforfølgelse i andre lande.

De to mænd ankom ifølge politiet til Gatwick lufthavn fra Moskva den 2. marts og boede på City Stay Hotel i Bow Road i det østlige London, inden de tog til Salisbury 4. marts, hvor der blev smurt nervegift på Skripals dør.

Nervegiften var i en falsk parfumeflaske.

Der er fundet spor af giften på hotellet i London, siger politiet.

Talsmænd for de russiske myndigheder siger, at de aldrig har hørt om de to mænd, og at der er tale om manipulerede oplysninger fra de britiske myndigheders side.

Rusland har konsekvent afvist beskyldningerne om, at det står bag angrebet i Salisbury.

De to eftersøgte er russiske statsborgere, som menes at have anvendt andre navne end deres egne. De er omkring 40 år, hedder det.

Skripal og hans datter, Julia, blev 4. marts fundet bevidstløse på en bænk i Salisbury. De britiske myndigheder mener, at de to blev forgiftet med novichok.

Det er en nervegift, som blev udviklet i Sovjetunionen i slutningen af den kolde krig.

Sagen førte til udvisning af diplomater og en ophedet ordkrig mellem Rusland og Storbritannien.

I juni blev en 45-årig britisk mand og hans 44-årige veninde forgiftet med den sovjetiske nervegift. Kvinden døde som følge af forgiftningen.

Britisk politi har arbejdet ud fra den tese, at parret, der blev forgiftet i Amesbury, kom i kontakt med efterladenskaber fra attentatet mod Sergej og Julia Skripal.

Politiet bekræfter onsdag, at efterladenskaber af nervegiften var i en parfumeflaske, som det britiske par havde fundet.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her