Annonce
Europa

Europarådschef vil mægle i fastlåst fangekonflikt

Kommissær vil mægle mellem Rusland og Ukraine. Det sker, mens en ukrainsk fange sultestrejker på tredje måned.

Europarådets menneskerettighedschef har tilbudt at mægle mellem Rusland og Ukraine, således at fanger tilbageholdt af begge lande kan blive frigivet.

Tilbuddet fra menneskerettighedskommissær Dunja Mijatovic kom allerede tidligere i august, men blev først offentliggjort ved midnat til tirsdag.

Tilbuddet kommer, mens bekymringer for den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsovs helbred vokser. Den 42-årige ukrainer fra Krim-halvøen har sultestrejket i et russisk fængsel siden maj.

I breve dateret 9. august opfordrer Dunja Mijatovic de to landes udenrigsministre til hurtigst muligt at træffe beslutninger for at beskytte de fanger, der har siddet fængslet siden 2014, hvor Rusland annekterede Ukraines Krim-halvø.

Mijatovic beklager manglen på fremskridt i forhandlinger vedrørende de tilbageholdte fanger og tilbyder at hjælpe med at komme videre fra det nuværende dødvande.

I sidste uge var den britiske instruktør Ken Loach og den fransk-schweiziske filminstruktør Jean-Luc Godard blandt flere end 100 kulturpersonligheder, der appellerede til Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at løslade Oleg Sentsov.

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, har opfordret til en omgående "humanitær løsning" for Sentsov. Han er af en russisk militærdomstol blevet idømt 20 års fængsel for terrorplaner i 2015.

Kritikere mener dog, at fængslingen af Oleg Sentsov er politisk motiveret.

Sentsovs advokat oplyser, at hans tilstand hurtigt forværres.

Rusland og Ukraine er begge medlemmer af Europarådet, der fokuserer på menneskerettigheder og retsstatsprincipper og er helt adskilt fra EU.

/ritzau/dpa

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her