Annonce
Europa

Finland dropper forsøg med borgerløn

Finsk eksperiment med garanteret indkomst til borgere, falder til jorden.

Forsøget skulle øge gennemsigtigheden i sociale udgifter og reducere fattigdommen i landet. Derudover skulle den mindske arbejdsløsheden, der på daværende tidspunkt var på 9,2 pct. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AP

Fra starten af 2017 indledte Finland et eksperiment, hvor 2.000 arbejdsløse finner i alderen 28 til 58 år fik garanteret en indkomst på 4.165 kr om måneden. Beløbet skulle erstatte den tidligere overførselsindkomst og andre sociale ydelser, og ville blive udbetalt, selvom de, der modtog den, fandt arbejde.

Forsøget skulle øge gennemsigtigheden i sociale udgifter og reducere fattigdommen i landet. Derudover skulle den mindske arbejdsløsheden, der på daværende tidspunkt var på 9,2 pct.

Grundtanken med eksperimentet var, at modtagerne af borgerlønnen ikke ville blive ramt økonomisk, hvis i de fik arbejde i nogle timer eller uger.

Forsøget kører nu på andet år, men den finske regering har besluttet, at droppe en eventuelt udvidelse af eksperimentet, når det slutter i udgangen af 2018.

Alternativet vil eksperimentere i Aarhus

Finland vil i stedet undersøge andre måder, hvorpå man kan reformere det finske system for sociale ydelser.

I februar skrev den økonomiske tænketank OECD, at det ville være nødvendigt at hæve de finske skatter med næsten 30 pct. for at kunne finansiere en udvidelse af borgerløn til en større gruppe.

Finland er dog ikke det eneste europæiske land, der har haft borgerløn oppe til debat. Frankrig diskuterede sidste år, hvorvidt det kunne betale sig at indføre en fast borgerløn. Holland gennemførte sidste år i flere større byer forsøg med samme ordning.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her