Asien

Bin Laden advarede om, at Islamisk Stat ville bryde sammen

Dokumenter fra bin Ladens skjulested i Pakistan viser, at al-Qaeda lederen var stærkt kritisk over for IS.

RAHIMULLAH YOUSAFZAI

Osama bin Laden advarede om, at Islamisk Stat vil bryde sammen, skriver det amerikanske nyhedssite The Daily Beast.

Inden han blev dræbt, opfordrede al Qaeda-lederen sine tilhængere til at udsætte drømme om et kalifat og fokusere på mere påtrængende problemer.

Osama bin Ladens udtalelser om Islamisk Stat er kommet frem i netop offentliggjorte dokumenter, som blev beslaglagt, da amerikanske kommandosoldater angreb og dræbte al-Qaeda-lederen i hans skjulested i Pakistan.

Jihadistgruppen Islamisk Stat har taget kontrol over store områder i Syrien og Irak. I 2015 udråbte gruppen et kalifat, en islamisk stat under lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge 113 dokumenter, som USA's efterretningstjenester har offentliggjort i denne uge, anså Bin Laden dem, som ønskede at skabe et selverklæret kalifat frem for at bruge alle kræfter på at bekæmpe "vantro", for at være "unge og ubesindige".

Han mente, at det ville være for omkostningsfuldt og potentielt skadeligt, hedder det i dokumenterne, hvori det fremgår, at flere unge medlemmer af al Qaeda ønskede at få udråbt et kalifat.

- Mine brødre, alle disse mærkelige historier er ikke underbygget, og de er upålidelige, skrev han til en yngre al Qaeda-tilhænger, som efterlyste et nyt kalifat.

Adskillige af dokumenterne, som overvejende er fra årene 2009 til 2011, viser splittelse blandt jihadistgrupper i perioden omkring bin Ladens død, hvilket førte til dannelsen af Islamisk Stat.

De, som afviste bin Ladens opfordringer til at angribe Vesten inden oprettelsen af et kalifat, sluttede sig til Islamisk Stat.

Uenigheden om vejen dengang har sat dybe spor, og splittelsen består. Bin Laden gik for eksempel ind for, at lokale befolkninger skulle vindes for sagen, så de ville hilse et religiøst styre velkomment.

Han opfordrede sine tilhængere til at huske på deres "moral" og ikke dræbe muslimer i moskeer og på markedspladser. Men de, der sluttede sig til Islamisk Stat, støtter brutalitet, hvor lokale indbyggere tages som gidsler.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her