"Thailands militærstyre kontrollerer nyhedsstrømmen"
Det meste af den information vi får fra gårddagens terrorangreb i Bangkok er under massiv kontrol af det thailandske militærstyre, fortæller den danske journalist Stefan Holmager, som bor i Bangkok.
Gårddagens bombeattentat i det centrale Bangkok fylder i dag meget i mediebilledet verden over. I den forbindelse er det dog vigtigt at huske på, at den information, som de thailandske myndigheder videregiver, er kontrolleret af militærstyret i landet, fortæller den danske journalist Stefan Holmager, som bor i udkanten af Bangkok i forstaden Rangssit.
”De fortæller kun, hvad militæret ønsker at få ud. Og det er de samme meldinger, som de vestlige medier får. Vi får intet at vide, som de ikke ønsker at få frem," fortæller han.
Thailands premiereminister Prayuth Chan-Ocha har udtalt til thailandske medier, at angrebet er den værste begivenhed i landet nogensinde. Han peger desuden mod Nordøstthailand, når han skal udpege de skyldige. Nordøstthailand er højborg for tilhængerne af den tidligere regering, også kaldet rødskjorter, som blev afsat ved militærkuppet for godt et år siden.
Stefan Holmager fortæller, at det ikke kommer som nogen overraskelse for mange thailændere, at premiereministeren kigger den vej, når han skal finde de skyldige.
"Jeg kan se, at antallet af døde varierer meget. Her i Thailand kan vi ikke rigtig få noget tal på, hvor mange der egentlig er døde, og vi får kun de laveste tal at vide. Jeg ved ikke, om det er for at underspille angrebet, eller fordi, de ikke er sikre. Det kan man jo kun gisne om," siger Stefan Holmager.
Den første reaktion blandt folk, da de hørte, at bomben var sprængt i det centrale Bangkok, var en overraskelse. Angrebet er kommet som et chok for thailænderne, fordi der ikke har været nogle tegn på, at der skulle ske noget nu. Der har været meget roligt i Bangkok i lang tid, eller så roligt som der nu kan være under et militærkup, fortæller Stefan Holmager.
"Folk følger i dag situationen meget spændt. Det er en voldsom situation, som påvirker thailænderne meget. De har ikke glemt de voldsomme kampe, som prægede Bangkok før militærkuppet for godt et år siden," siger han.
Vestlige medier beskriver ofte situationen i Thailand som kaotisk grundet militærregimet. Men i Thailand ser folk en smule anderledes på det.
"Dagligedagen er blevet lidt nemmere for mange thailændere end før kuppet, hvor der f.eks. var problemer med trafikken i Bangkok pga. de store demonstrationer. Byen var heller ikke sikker at færdes i tidligere, så mange folk har bakket op om militæret," fortæller Stefan Holmager.