Sådan skrider vaccinationerne frem på verdensplan
I Asien går udrulningen af vaccineprogrammet ikke så hurtigt som håbet. I Europa går det hurtigst.
Det er - ikke overraskende - meget forskelligt fra verdensdel til verdensdel, hvor langt landene er med at vaccinere mod covid-19. Det fremgår af tal fra statistiktjenesten Our World In Data, der indsamler vaccinationsdata fra sundhedsmyndigheder verden over.
Længst fremme i vaccineudrulning er Europa, hvor 36 pct. er fuldt vaccineret, mens yderligere 11 pct. har påbegyndt vaccinationen. Det er også her, hvor man finder landet, som har den største andel af vaccinerede personer i verden. Hvis man ser bort fra Gibraltar, er Malta i førerposition med 88 pct. vaccineret.
Afrika er længst tilbage i vaccineudrulningen, hvor 1,5 pct. er færdigvaccineret, mens 1,6 pct. har modtaget første vaccinestik. F.eks. har Den Demokratiske Republik Congo kun påbegyndt vaccination af 0,09 pct, mens ingen er færdigvaccineret.
Asien har færdigvaccineret 9,9 pct. og vaccineret yderligere 17 pct. første gang. I Thailand er 5 pct. færdigvaccineret, og i tillæg er 11 pct. vaccineret første gang. Situationen er under den hastighed, man forventede, fortæller Jan Lund, Jyllands-Postens korrespondent, der er bosat i Thailand.
»Det skrider ikke frem, som man håbede på. Der er millioner af grunde, og der udfolder sig et politisk slagsmål om grunden nu. Der findes ikke nogen sandhed om det. Der skulle ifølge de politiske udmeldinger være kommet langt flere vacciner, men de er så ikke kommet,« fortæller Jan Lund fra Bangkok.
Thailand var det første land, hvor man registrerede covid-19 uden for Kina, og i lang tid klarede landet smittesituationen »godt«, forklarer Jan Lund. Men for et par måneder siden kom et nyt, stort udbrud, så store dele af Thailand nu er lukket ned. Kun enkelte steder som f.eks. øen Phuket er der åbnet for turister.
Flere asiatiske lande er pt. i lockdown, f.eks. i Sydkorea og Japan, hvor OL begynder i disse dage. I Indonesien stiger smitten ligeledes meget.
»I Bangkok er det kun supermarkeder, banker og apoteker, der har åbnet. I Asien som helhed er det et problem med vaccineudrulningen,« siger Jan Lund.
Ser man på USA, fremgår det, at 48 pct. har overstået vaccination, mens yderligere 7,5 pct. er halvvejs færdige. Nogenlunde samme billede finder man i Storbritannien, hvor hhv. 54 og 15 pct. er færdigvaccineret og har modtaget første stik. Rusland har vaccineret hhv. 15 og 8 pct.
I Skandinavien er Danmark længst fremme med 49 pct. færdigvaccineret og yderligere 21 pct., som har fået første stik. I Norge er tallet hhv. 31 og 30 pct, og i Sverige gælder det 38 og 22 pct.