Bangladesh' regering bøjer sig for protester og indfører mulig dødsstraf for voldtægt
Sag efter sag om grove og ofte dødelige voldtægter får nu konsekvenser i Bangladesh, som ikke er regionens eneste land med problemer.
Flere sager om grove voldtægter har i den seneste tid taget dagsordenen i Bangladesh, den folkerige østlige nabo til Indien.
»Hæng voldtægtsmændene,« »ingen nåde til voldtægtsmænd« og »vil vil have retfærdighed, dræb voldtægtsmændene,« har nogle af tilråbene lydt, mens demonstranter har vandret i gaderne og i nogle tilfælde endt i klammeri med betjente.
I en af de seneste sager blev en gruppe mænds overgreb på en kvinde filmet, og videoen siden delt. Reaktionen er blevet forstærket af, at det kvindelige offer i videoen har fortalt, at hun er blevet voldtaget adskillige gange det seneste år af en af gerningsmændene.
Protesterne ser nu ud til at få et håndgribeligt udkomme: Mandag godkendte landets regering ny lovgivning, der vil hæve strafferammen for voldtægt, så den maksimale straf bliver dødsstraffen.
Det eneste der mangler, for at ændringen træder i kraft, er en godkendelse af landets præsident. Den ventes at komme allerede tirsdag, skriver BBC.
Indian Times citerer den lokale kvinderetsgruppe Ain-o-Salish for, at man har oplevet en stigning i voldtægter i landet. Gruppen har registreret 889 voldtægter fra januar til august i år. Heraf er en femtedel gruppevoldtægter. 41 af de 889 voldtægtsofre i perioden er også blevet dræbt.
En af de de seneste sager om voldtægt fik FN til at udtale sig om udviklingen i Bangladesh. Blandt andet med en kommentar om, at landet er gennemsyret af kvindehad på næsten alle niveauer.
Bangladesh er ikke ene i regionen om at have store problemer med voldtægter og vold mod kvinder. Med jævne mellemrum er emnet for eksempel også årsag til protester i Indien, der har oplevet flere grove eksempler på kvindemishandling.
Den seneste bølge af protester i Indien tog fart i slutningen af september, efter en ung kvinde fra en landsby blev voldtaget og dræbt.
Kvinden var af laveste kaste, mens de angivede gerningsmænd tilhører en højere kaste i det gamle - og formelt set afskaffede - indiske kastesystem. Derfor er protesterne også blevet til en sag om klasseopdeling. Protesterne har fået yderligere liv af, at søskendeparret Rahul og Priyanka Gandhi fra oppositionspartiet Kongrespartiet har kastet sig ind i sagen.