*

International

Ekspert: Islamisk Stat er snart færdige som stat - men ikke som terrororganisation

»Man kan dræbe jihadister - men man kan ikke dræbe deres ideologi,« lyder det.

På billedet er Islamisk Stat alt at dømme på vej ind i Raqqa i Syrien i 2014. I dag - tre år senere - er terrorgruppen i højere grad på vej ud fra byer som Raqqa, lyder vurderingen fra Deniz Serinci, journalist og historiker med ekspertise i Islamisk Stat. Foto: AP

Det er et spørgsmål om tid, før Islamisk Stat mister den irakiske by Mosul samt de resterende byer, som terrororganisationen har indtaget i Syrien og Irak.

Det er vurderingen fra Deniz Serinci, journalist og historiker med ekspertise i Islamisk Stat.

Vurderingen kommer i kølvandet på en erklæring, som den irakiske hær udsendte lørdag.

Kalifatets fald? Islamisk Stats sidste højborg er under nyt angreb

I erklæringen lød det, at irakiske soldater og politistyrker nu har indledt et seriøst angreb mod Mosul - terrororganisationens højborg.

Helt konkret skulle styrker fra den irakiske hær bevæge sig mod Mosul fra vest, mens irakisk politi er nær den sydlige del af byen. På samme tid foretager den amerikansk-ledede koalition luftangreb.

»Det er meget kritisk for Islamisk Stat, og det er et spørgsmål om tid, før de er færdige med at have styring over byer i Irak og Syrien. For tre/fire-år siden havde de kontrol i 11 større byer – nu har de kun fire tilbage. De har allerede meget lidt styr på Mosul, mens de også er på den i Raqqa i Syrien, hvor de bliver omringet fra flere sider,« siger Deniz Serinci og uddyber:

»Islamisk Stat har allerede mistet omkring 60 pct. af deres territorium i Irak, og en tredjedel af deres territorium i Syrien. Hvor lang tid der går, før de er færdige som stat, er naturligvis svært at sige, men flere eksperter vurderer, at der vil gå alt fra et halvt, et helt eller to år.«

Han peger på, at Islamisk Stats hær er i undertal i Syrien og Irak, og bruger Mosul som eksempel:

»Jeg var i Mosul i sidste måned, hvor jeg talte med den irakiske hær. De fortalte, at IS har færre end 1.000 krigere i Mosul, mens den irakiske hær med støtte fra kurdere og shiamuslimske-militser har omtrent 95.000 soldater,« siger han.

Deniz Serinci understreger, at selv om Islamisk Stat mister territorium, er de ikke færdige som terrororganisation. 

»Man kan dræbe jihadister - men man kan ikke dræbe deres ideologi. Islamisk Stat vil transformere sig fra en terrororganisation med stat til en terrororganisation uden stat. Islamisk Stat kommer i højere grad til at operere under jorden, og så indimellem dukke op og begå terror,« siger han og bruger Taliban-bevægelsen i Afghanistan som et eksempel.

»Hvis man eksempelvis ser på Taleban, så mistede de også magten i Afghanistan i 2001. Er de færdige? Er de ude af Afghanistan?,« spørger Deniz Serinci retorisk.

»Man skal huske på, at Islamisk Stat er en sunnimuslimsk organisation. Islamisk Stat abonnerer på en grundlæggende utilfredshed mod shiamuslimer, og den sekteriske konflikt er stadig ikke løst,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her