*

International

Clinton langede ud efter Trump i Israel/Palæstina-spørgsmål

Hillary Clinton er klar til at styrke forholdet til Israel, lød det i en tale mandag.

Foto: Charlie Neibergall/AP

Mens Donald Trump har proklameret sin neutralitet i Israel/Palæstina-konflikten, er Hillary Clinton klar til at tage den amerikansk-israelske alliance til næste niveau, hvis hun bliver valgt som præsident.  

Sådan lød det mandag, da Demokraternes præsidentkandidat i Washington stod på talerstolen foran den israelske lobbyorganisation American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Her talte hun om at styrke det amerikanske forhold til Israel, drog paralleller mellem den verdensomspændende boykotkampagne BDS og antisemitismen, og pegede samtidigt fingre af sin republikanske modkandidat Donald Trump uden én eneste gang at nævne ham ved navn.

Det skriver flere amerikanske og internationale medier, heriblandt Haaretz, CNN, og The Guardian.

Joe Biden: Israels bosættelser ødelægger potentiel fred

»Vi har brug for en fast hånd, ikke en præsident, der er neutral om mandagen, pro-Israel om tirsdagen og hvem-ved-hvad om onsdagen, bare fordi alt er til forhandling. Israels sikkerhed er ikke til forhandling,« sagde Hillary Clinton i sin tale og henviste her formentligt til Donald Trump.

Republikaneren har nemlig paradoksalt nok tidligere udtalt, at der er ingen »mere pro-Israel« end han, men også at han vil forholde sig »neutralt« til konflikten mellem Israel og Palæstina. Fra Hillary Clinton lød beskeden anderledes klar:

»Vi kan ikke være neutrale, når raketter regner ned over civile nabolag, eller når borgere bliver stukket ned på gaden. Nogle ting er ikke til forhandling, og den, der ikke forstår det, skal ikke være vores præsident,« sagde hun.

Clinton vandt Missouri med meget lille margin til Sanders

Hillary Clinton sagde samtidigt, at hun ville arbejde for at styrke alliancen mellem Israel og USA.

»Jeg tror på, at vi må tage vores alliance til det næste niveau,« sagde hun blandt andet, og lovede at arbejde for vedligeholdelsen af det israelske militær og fortsat støtte landet med »sofistikeret teknologi«, som kan stoppe trusler og terrorangreb.

»Noget af det første, jeg vil gøre, hvis jeg bliver valgt, er at invitere den israelske premierminister på besøg i Det Hvide Hus,« sagde hun yderligere.

Sanders slår Clinton i pengeindsamling

Dermed placerede Hillary Clinton sig politisk til højre for Donald Trump i spørgsmålet om Israel/Palæstina-konflikten, mener klummeskribent ved Washington Post Paul Waldman. Han skriver, at det tætteste, som Clinton kom på at kritisere Israel, var da hun kort nævnte de israelske bosættelser på den palæstinensiske Vestbred.

»Alle må yde sit for at undgå skadelige handlinger, og det gælder også bosættelserne,« sagde hun.

Dagen forinden udtalte den amerikanske vicepræsident Joe Biden på samme konference, at bosættelserne var »ødelæggende« for en potentiel tostatsløsning. Men Hillary Clintons udtalelser om bosættelserne var vage, skriver Paul Waldman i en klumme:

»Hvis du var en taleskriver, er det nok, hvad du ville have fundet på at skrive, hvis Hillary Clinton forud havde sagt: "Sæt ordet bosættelse ind et sted, så jeg kan sige senere, at jeg nævnte det, men gør det så vagt, at det ikke lyder som om, jeg indtager nogen position overhovedet".«

Bernie Sanders nægter at stoppe sin kamp mod Hillary Clinton

Tal Schneider, israelsk politisk kommentator og tidligere Washington-korresponden for den israelske avis Maariv, hæftede sig ved samme vage formuleringer om bosættelserne, men ser intet opsigtsvækkende i det.

»Hun gjorde bare, hvad alle præsidentkandidater altid gør, hvilket er at sige ingenting om palæstinenserne,« siger hun til Jyllands-Posten.

Tal Schneider mener, at Hillary Clinton med sin tale sigtede efter at tiltrække nogle af de jødiske vælgere, der normalt ville stemme republikansk.

»Det drejer sig ikke om særligt mange vælgere, hvis man kigger på resten af den amerikanske befolkning, men det er en ressourcestærk og indflydelsesrig gruppe. Det var dem, hun snakkede til,« vurderer Tal Schneider.

Både Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich, der alle er opstillet for Republikanerne til det amerikanske primærvalg, skal tale på konferencen. Bernie Sanders, der er opstillet sammen med Hillary Clinton for Demokraterne, takkede nej til at komme.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her