Nyheden om verdens undergang er stærkt overdrevet

Selvom flere dør i terrorangreb, er verden i store træk et bedre sted end nogensinde før.

Artiklens øverste billede
På sundheds- og uddannelsesområdet går det kun én vej i verden - og det er fremad, fastslår sekretariatsleder ved Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen.

Historier om terrorgruppen Islamisk Stat, zika-virus og Anders Breivik præger i øjeblikket mediebilledet.

Men er verden egentlig et farligere sted end tidligere?

»Nej, tværtimod,« lyder svaret fra sekretariatsleder ved Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen.

»En ting er, at mennesker måske føler sig mere utrygge, men de ting, der skal få os til at være trygge eller utrygge, går samlet set i én retning, og det er fremad,« siger han og påpeger, at antallet af ofre for krige, opstand og andre former for organiseret vold er faldende - og har været det længe.

»Antallet af væbnede konflikter, i Afrika for eksempel, er gået nedad, nedad og nedad,« siger han.

Menneskeliv, som går tabt som følge af krige og konflikt, er på samme måde faldet.

Thomas Ravn-Pedersen påpeger dog, at borgerkrigen i Syrien har fået tallene til at vokse de seneste to til tre år.

Størstedelen af verdens terrorangreb fandt i perioden sted i Syrien, Afghanistan, Irak, Nigeria og Pakistan.

Samtidig steg antallet af mennesker dræbt i terrorangreb fra 18.111 personer i 2013 til 32.658 personer 2015, viser tal fra det globale terror indeks udgivet af Institute for Economics and Peace. Det er især terrororganisationerne Islamisk Stat og Boko Harem, der står for de dødelige angreb.

Sekretariatslederen fastholder dog, at udviklingen i verden samlet set går fremad - især på uddannelsesområdet.

»Flere og flere børn kommer i skole, unge kommer i gymnasiet, og antallet af studerende på universiteterne er også voksende i hele verden,« siger han.

Tidligere var det hovedsageligt drenge, der blev sendt i skole, hvis en fattig familie skulle vælge mellem deres børn. Men det er også ved at være fortid, forklarer sekretariatslederen.

»Udover nogle afrikanske og mellemøstlige lande, hvor der stadig er ulighed mellem kønnene, så starter der på verdensplan faktisk lige mange drenge og piger i skole i 1. klasse,« siger han.

På sundhedsområdet går det ligeledes den rigtige vej. I løbet af de seneste 25 år er børnedødeligheden halveret, mødredødelighed er stort set også halveret, og 95 pct. af alle børn bliver i dag vaccineret.

Epidemier som malaria, kolera, aids og mæslinger, som ellers tidligere har været de store dræbere, er ligeledes under kontrol og på tilbagegang, forklarer Thomas Ravn-Pedersen, der samtidig påpeger, at levealderen er voldsomt stigende i u-landene - og også i Danmark.

Vi lever i gennemsnit fem år længere herhjemme, end vi gjorde for 20 år siden.

Samtidig tjener hver familie på verdensplan mere end tidligere, og det betyder, kort sagt, at vi lever et bedre liv.

»Verdenshistorien har aldrig haft en så god periode i forhold til basale livsforhold,« fastslår han.

Nu hvor flere og flere overlever de første leveår, og vi på verdensplan bliver ældre, er det måske nærliggende at bekymre sig om, hvorvidt vi overhovedet kan brødføde alle. Thomas Ravn Pedersen afviser dog dette:

»Der er masser mad og vand, og der er en masse jord, der ikke er opdyrket endnu. Problemet er snarere, at vi ikke er så gode til at fordele maden i mellem os,« forklarer han og nævner, at mens uligheden er voksende internt i mange lande, så er den faktisk faldende mellem landene.

Det betyder, at hvor verden tidligere hovedsageligt bestod af i-lande og u-lande, har man i dag en meget større gruppe af lande med høje indkomster, en stor gruppe af lande med mellemstore indkomster og en meget lille gruppe af u-lande.

Især i USA er uligheden steget voldsomt inden for de seneste år, men også i Danmark oplever vi et større skel mellem rig og fattig, påpeger sekretariatslederen, som dog samtidig forklarer, at der hersker en usædvanlig enighed blandt store, internationale aktører som Verdensbanken og FN, om at der netop skal handles på området.

»Verdensbanken har meldt ud, at for meget ulighed er ødelæggende for verdens udvikling. Der er ved at opstå en global konsensus om, hvad der skal gøres,« siger han og henviser til FN's verdens mål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i september sidste år.

Planen, der - meget usædvanligt - blev vedtaget af et fuldstændig enigt FN, gælder alle lande. For første gang nogensinde er verden ikke blot blevet enige om, at der skal handles på ulighedsområdet, men tilmed enige om hvordan, det skal gøres.

»Det er helt unikt,« siger Thomas Ravn-Pedersen.

På særtopmødet i New York sidste år gav stats- og regeringsledere fra FN's 193 medlemslande verden en række nye, ambitiøse målsætninger, der bl.a. sigter mod at udrydde ekstrem fattigdom inden 2030 og sikre rent drikkevand, uddannelse og sundhed til alle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.