*

International

Droner kaldes til kamp mod hajer

En australsk forretningsmand, der selv har mistet en ven i et haj-angreb, har nu lanceret droner, der kan spotte hajer. Dronerne skal også bruges til redningsaktioner.

Geoff Spiby / national

Fra næste uge får hajerne i Australien en ekstra forhindring, hvis de er på udkig efter surfere, turister eller andre at sætte tandsættet i. Der bliver specialfremstillede droner nemlig sat i test på udvalgte steder i Australien, hvor de skal spotte hajer ud for kysterne.

Se dronen her.

Bag udviklingen af dronen, der kaldes "Little Ripper", står den 83-årige australske erhvervsmand og filantrop Kevin Weldon, der selv tidligere har mistet en ven i et haj-angreb.

Premierministeren for den australske delstat New South Wales, hvor dronen skal testes, var også med til lanceringen, hvor han kaldte dronen »fremtiden indenfor redning«.

Udover at dronen skal kunne spotte hajer, er den også bygget til at medbringe et redningskit med bl.a. en oppustelig redningsflåde og en elektrisk haj-afskrækker.

Verdens eneste hvidhaj i fangenskab død efter tre dage

Den australske bank Westpac finansierer testfasen af den første drone. Det hænger sammen med, at banken allerede står for driften af 17 redningshelikoptere langs den australske kyst.

»"Little Ripper" er vores nye high-tech øjne på himmelen. Der er allerede 17 Westpac helikoptere rundt omkring i Australien, og vi håber, dette her kommer til at fungere godt, så de bliver et nyt velkomment syn langs kysterne,« sagde Brian Hartzer, direktør i Westpac, til det australske medie smh.com ved dronens lancering.

En bank til at finansiere dronen kan da også være nødvendigt, da hver drone koster over en mio. kr. Prisen ryger i vejret, fordi de amerikansk-byggede droner er af en særlig hårdfør karakter for bl.a. at kunne modstå kraftig vind.

Nedenfor ses den australske surfer Mick Fanning, da han i 2015 blev angrebet af en haj ved en surf-konkurrence.

Hvis dronerne kommer igennem testfasen, er de allerede udviklet til at kunne bruges andre steder end hajbefængte kyster. Folkene bag har nemlig også designet redningskit til brug i snefyldte områder og normal brug på land, hvor redningskittet inkluderer en hjertestarter.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her