Ban Ki-Moon om IS-kontrolleret lejr: "Flygtningelejr ligner dødslejr"
FN's generalsekretær advarer mod massakre i den palæstinensiske lejr Yarmouk.
18.000 beboere i den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk i Syrien gennemgår i øjeblikket det, der ligner "det dybeste helvede" under den fire år lange krig i Syrien.
Sådan lyder det fra FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, der frygter en massakre i lejren, der stort set er under Islamisk Stats kontrol.
"Det, der udfolder sig i Yarmouk, er uacceptabelt. Vi kan ikke stå på sidelinjen og se en massakre udspille sig," siger Ban Ki-Moon ifølge nyhedsbureauet AP.
Han opfordrer derfor de politiske ledere i FN's medlemslande til at reagere og forhindre en humanitær katastrofe i lejren.
Den sunnimuslimske militante gruppe Islamisk Stat tog den 1. april kontrol over store dele af lejren, der ligger i udkanten af Damaskus. Yarmouk har tidligere været under beskydning i løbet af krigen i Syrien. Derfor bor der i dag under 18.000 mennesker i lejren, der tidligere har huset omkring 160.000 palæstinensiske flygtninge.
Alligevel er den nuværende situation er en af de værste, der har udspillet sig under den igangværende krig, siger FN's generalsekretær.
"Flygtningelejren er begyndt at fremstå som en dødslejr," siger Ban Ki-Moon.
Omkring 3.500 børn bliver sammen med andre flygtninge brugt som menneskelige skjold i lejren, advarer Ban Ki-Moon. Syriske regeringsstyrker bomber fortsat området, mens den syriske torsdag meddelte, at den var klar til give flygtninge i Yarmouk våben til at kæmpe mod Islamisk Stat.
De palæstinensiske grupper i Yarmouk har ellers, ligesom Islamisk Stat, stået i opposition til den syriske regering og præsident Bashar al-Assad gennem krigen.
Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation PLO bekræfter, at syriske myndigheder er klar til at støtte palæstinensere i lejren med at trænge Islamisk Stat ud af Yarmouk. Ifølge PLO har palæstinensiske kræfter i Syrien indledt et samarbejde med den syriske regering mod Islamisk Stat.
Netop det samarbejde kan føre til nye kampe i Yarmouk, som øger bekymringen for en massakre, ifølge Ban Ki-Moon.
Derfor kræver han, at kampene i lejren ophører, at Yarmouk får adgang til humanitær hjælp og at flygtningene kan forlade lejren, hvis de ønsker det. Det har mere end 2000 flygtninge allerede benyttet sig af.
Syriens indenrigsminister, Faisal Meqdad, siger, at regeringen har gjort alt for at yde humanitær og medicinal hjælp til indbyggerne i Yarmouk.