Flere voldsomme demonstrationer mod coronanedlukninger på tværs af Europa

Weekenden har budt på flere voldsomme demonstrationer i protest mod nye coronanedlukninger på tværs af Europa. Politiet måtte trække våben, da en demonstration i Rotterdam kom ud af kontrol. Lørdag gik op mod 30.000 borgere på gaderne i Wien, og i Frankrig udsender man nu elitestyrker til caribisk øgruppe for at få ugelange optøjer under kontrol.

Artiklens øverste billede
Demonstranter protesterer mod den gældende coronanedlukning i Hollands hovedstad, Amsterdam. Holland har i weekenden oplevet flere demonstrationer, hvoraf to demonstrationer i Rotterdam og Haag har udviklet sig voldeligt. Foto Eva Plevier/Reuters

Coronasmitten er skudt i vejret over det meste af Europa dette efterår, og flere europæiske lande har de seneste uger fundet coronarestriktioner frem.

Samlet set oplever Europa lige nu den største smitteudbredelse under pandemien, og i Danmark, Holland, Tyskland, Finland, Østrig, Tjekkiet og Slovakiet har myndighederne de seneste dage registreret nogle af de højeste daglige smittetal, siden coronavirus først blev registreret i Europa.

Men restriktionerne er ikke faldet i god jord hos alle borgere, og således har flere europæiske lande i weekenden oplevet store demonstrationer mod de kommende eller gældende coronarestriktioner. Protesterne har nogle steder har udviklet sig så voldsomt, at politiet har været nødt til at gribe ind med magt.

I Holland, der som det første land i Vesteuropa genindførte en delvis nedlukning i sidste uge, har der både fredag og lørdag været voldelige optøjer i flere byer og provinser.

Sent fredag og tidligt lørdag morgen var der uro i byen Rotterdam, efter at en demonstration mod coronarestriktioner kom ud af kontrol, og væbnet politi så sig nødsaget til at bryde ind. Ved demonstrationen, som Rotterdams borgmester ifølge det hollandske medie De Telegraaf kaldte for »et voldsorgie«, blev 51 personer anholdt, og fire personer blev bragt på hospitalet med skudsår.

Natten til lørdag vidnede udbrændte cykler og biler om de voldsomme optøjer, der brød ud i den Hollandske by Rotterdam. 51 personer blev anholdt, og fire personer blev såret ved skudsår. Politiet måtte ty til våben da de var udsat for 'livstruende situationer', meddeler en talsperson fra byens politienhed. Foto: Jeffrey Groeneweg / ANP / AFP

Lørdag opstod der optøjer i byen Haag, hvor flere hundrede mennesker ifølge nyhedsbureauet AFP kastede med sten og andre genstande og satte ild til cykler.

To fodboldkampe i Hollands bedste fodboldliga, Æresdivisionen, måtte lørdag afbrydes midlertidigt, da vrede tilskuere stormede ind på stadions i byerne Alkmaar og Almelo. Som følge af den hollandske nedlukning afholdes alle sportsbegivenheder uden tilskuere.

I Østrig vurderer politiet, at op mod 30.000 mennesker gik på gaden i hovedstaden Wien lørdag i protest mod landets nye restriktive regler om vaccination og coronapas. Ifølge den østrigske avis Der Standard var der indsat op mod 1.300 betjente til at håndtere demonstrationerne.

Fra den 1. februar næste år vil Østrig som det første land i EU gøre vaccination mod coronavirus obligatorisk for alle borgere, og samtidig har landets regering indført en ny nedlukning, der træder i kraft mandag og de næste 20 dage, og som gælder for alle borgere. Hidtil har nedlukningen i landet kun været gældende for uvaccinerede borgere.

Lørdag gik titusindvis af østrigere på gaden i Wien i protest mod det obligatioriske vaccinekrav og den kommende nedlukning, som regeringen fremlagde fredag. 1300 betjente var udstationeret for at kontrollere masserne. Foto: Joe Klamar/AFP

Østrig har en af de laveste vaccinationsrater i Europa og har de seneste dage registreret over 15.000 nye daglige smittetilfælde, hvilket er rekordhøjt under pandemien.

I Belgiens hovedstad, Bruxelles, er op mod 35.000 demonstranter gået på gaden søndag i protest mod nye varslede restriktioner, vurderer belgisk politi ifølge nyhedsbureauet AP.

Weekenden har budt på demontrationer mod coronanedlukninger i en lang række europæiske lande. Senest i Belgien, hvor politiet vurderer at 35.000 demonstranter er gået på gaden i landets hovedstad Bruxelles søndag. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

I Kroatien samlede flere tusinde mennesker sig på gaderne i hovedstaden Zagreb lørdag i protest mod en ny lovgivning, der gør vaccination obligatorisk for alle ansatte i den offentlige sektor.

I Schweiz demonstrerede omkring 2.000 borgere mod en nærtstående folkeafstemning om, hvorvidt landet skal genindføre en national nedlukning. Afstemningen afholdes den 28. november, og meningsmålinger viser, at godt 60 pct. af befolkningen vil bakke op om en nedlukning.

I Italien samledes flere tusinde demonstranter lørdag ved den antikke væddeløbsbane Circus Maximus i Rom i protest mod det såkaldte grønne pas, som er en udvidelse af EU’s digitale coronapas og er påkrævet hos alle ansatte i den offentlige og private sektor.

De franske myndigheder har søndag udsendt dusinvis af elitesikkerhedsstyrker til det oversøiske franske departement Guadeloupe i Caribien, efter at øgruppen med godt 400.000 indbyggere har været plaget af voldsomme optøjer i næsten en uge. Vrede borgere har protesteret mod obligatoriske vaccinekrav for sundhedspersonale og udsigten til genindførelse af coronapas på øgruppen fra på mandag.

Udbrændte biler i byen Pointe-a-Pitre i Guadeloupe, der er et fransk oversøisk departement i Caribien. I næsten en uge har øgruppen været ramt af voldsomme optøjer i protest mod nye coronarestriktioner. Foto: Ricardo Arduengo/Reuters

Ifølge Deutsche Welle er mindst 31 personer anholdt på øgruppen for blandt andet brandstiftelse og plyndring, og ved flere lejligheder er politiet blevet beskudt af vrede borgere. Mens omkring 70 pct. af befolkningen i Frankrig er fuldt vaccinerede, er vaccinationstilslutningen under 50 pct. i Guadeloupe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.