Dansk kunstner kræver juridisk beskyttelse for at fjerne omstridt skulptur fra Hongkong

Den danske kunster Jens Galschiøt efterspørger i et åbent brev juridisk beskyttelse i forbindelse med fjernelsen af en otte meter høj skamstøtte i Hongkong til minde om massakren på Den Himmelske Freds Plads. Han frygter at blive retsforfulgt i Hongkong som følge af en ny sikkerhedslov, der slår hårdt ned på kritikere af Kina.

Artiklens øverste billede
Kunstneren Jens Galschiøts skulptur "Pillar of Shame" i Hongkong er genstand for stor international opmærksomhed. University of Hong Kong har tidligere truet med at ødelægge og fjerne den, mens internationale organisationer har tilbudt at betale for at flytte den ud af Hongkong. Nu tilbyder den danske kunstner selv at komme til Hongkong og flytte den hvis myndighederne kan garantere, at han ikke vil blive retsforfulgt efter den nye sikkerhedslov. Foto: Tyrone Siu/Reuters

Fremtiden for den danske kunster Jens Galschiøts otte meter høje minde-skulptur for massakren på Den Himmelske Freds Plads, der er opstillet på University of Hong Kong, er fortsat uvis, efter at universitetet i oktober meldte ud, at de ville have skulpturen fjernet - oprindeligt med en frist på blot fire dage, hvilket trak massiv medieomtale verden over.

Ønsket om at få skulpturen fjernet udløste skarp kritik af universitetet for at underlægge sig pres fra Kina, som i de senere år har skruet gevaldigt op for kontrollen med Hongkong. Siden har universitetet meddelt, at der er behov for en fuld juridisk klarlægning, før skulpturen skal fjernes.

Nu melder Jens Galschiøt sig igen på banen i sagen om skulpturen. I et åbent brev publiceret på den danske kunstners hjemmeside fredag, oplyser Jens Galschiøt, at han ønsker at efterkomme universitetets anmodning om at fjerne skulpturen og flytte den til Danmark.

Men Hongkong skal ifølge Jens Galschiøt garantere, at det ikke får juridiske konsekvenser for ham og de ansatte, der skal hjælpe med flytningen af den to tons tunge skulptur.

»Jeg kan forstå fra pressen, at indførelsen af den nye sikkerhedslov i Hongkong betyder, at der er juridisk grundlag for at arrestere udlændinge, der engagerer sig i aktiviteter, der kritiserer Kina,« skriver Jens Galschiøt, som understreger, at han to gange tidligere er blevet nægtet indrejse til Hongkong.

»En fjernelse af monumentet af massakren på Den Himmelske Freds Plads vil føre til aktiviteter og medieomtale, der kan blive opfattet som en kritik af Kina. Derfor bliver jeg nødt til at få en garanti for, at mine ansatte og jeg ikke vil blive retsforfulgt i relation til nedtagelsen og flytningen af monumentet,« skriver Jens Galchiøt, der foreslår, at sådan en immunitet bør forhandles mellem de relevante myndigheder i Hongkong og Danmark.

Derudover kræver Jens Galschiøt, at University of Hong Kong indgår et »fuldkomment samarbejde« om teknikaliteterne ved flytningen, samt at hans tilstedeværelse i Hongkong er nødvendig for at sikre, at det to tons tunge monumentet ikke beskadiges.

Han meddeler, at flytningen kan påbegyndes så snart han får en positiv tilbagemelding om samarbejde fra universitetet og myndighederne i Hongkong.

Jens Galschiøt har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at sagen har skabt meget mere røre, end han havde turdet håbe på, og at tre internationale demokratiorganisationer har tilbudt at finansiere flytningen af skulpturen fra Hongkong.

Få dage efter University of Hong Kong krævede statuen fjernet, udtalte udenrigsminister Jeppe Kofod skriftligt, at han længe har udtrykt sin alvorlige bekymring over udviklingen i Hongkong, og at »sagen fra dansk side er blevet taget op i Beijing«.

»Friheden til fredeligt at ytre sig – gennem tale, kunst eller andre midler – er en helt fundamental rettighed for alle mennesker. Det gælder også i Hongkong. Den danske regering kan af gode grunde ikke bestemme, hvilken kunst andre landes universiteter vælge at opstille. Men det ligger mig meget på sinde at stå vagt om ytrings- og den kunstneriske frihed i alle dele af verden,« udtalte Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Den otte meter høje mandarinfarvede konstruktion af Jens Galschiøt blev afsløret knap fire uger før Hongkongs overgang til kinesisk styre efter 99 år som britisk kronkoloni. Den er en protest mod det kinesiske militærs storm på Den Himmelske Freds Plads i Beijing den 4. juni 1989 som en brutal afslutning på de månedlange protestdemonstrationer i forsommeren samme år.

Skamstøtten har siden afsløringen den 4. juni 1997 stået på University of Hong Kong og har spillet en vigtig symbolsk rolle under de årlige demonstrationer mod angrebet på de unge kinesiske demonstranter.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.