• For abonnenter

Kaos i Afghanistan skaber frygt for et lignende scenarie i Sahel-regionen i Afrika

Talibans magtdemonstration i Afghanistan vækker bange anelser om et lignende kollaps i det uroplagede Vestafrika, hvor jihadistgrupper trives og vokser trods Vestens årelange militære intervention.

Artiklens øverste billede
Den internationale mission, der skal bekæmpe terrorgrupper i Sahel-området i Vestafrika, ledes af Frankrig. Flere europæiske lande, herunder Danmark, støtter op om missionen. På billedet ses soldater fra Estland, der bevogter en base i byen Gao i Mali. Foto: Jerome Delay/AP

Allerede et par dage før, at Taliban entrerede præsidentpaladset i Kabul, valgte én af de mest eftersøgte jihadistledere i Vestafrika, Iyad Ag Ghali, at sende en sejrshyldest til sine ligesindede venner i Afghanistan over 12.000 kilometer væk.

I en lydoptagelse – den første fra lederen i næsten to år, som Le Monde påpeger – hædrede frontfiguren for den al-Qaeda-tro gruppe JNIM »de islamiske emirater i Afghanistan« for deres fremmarch og kaldte bedriften »resultatet af to årtiers tålmodighed«.

Mange folk er bange, fordi situationen meget vel kan blive den samme (som i Afghanistan, red.). Tilstedeværelsen af udenlandske soldater er meget nødvendig, for hvis de forlader landet i morgen, vil situationen blive endnu mere farlig.

Bouraima Guindo, chefredaktør for den maliske avis Le Pays

Ikke kun blandt jihadister i den vestafrikanske Sahel-region, men også blandt militante grupper i afrikanske lande som Mozambique, Somalia og DR Congo, blev Talibans sejr i Afghanistan fejret på de sociale medier og fremstillet som et boost til deres egen kamp, sk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen