- Opdateret 18/03/2021 kl. 17:22
Europæisk lægemidddelagentur: Astrazenaca er en sikker vaccine
På et pressemøde i dag fastslog det europæiske lægemiddelagentur, EMA, at den omdiskuterede Astrazeneca vaccine er sikker at anvende.
Den omdiskuterede Astrazeneca vaccine mod covid 19 er sikker.
Så klar er meldingen i dag på et pressemøde i det europæiske lægemiddelagentur EMA, fra dets ledende chef Emer Cooke.
»Komiteen er kommet til en klar videnskabelig konklusion: Dette er en sikker og effektiv vaccine. Dens fordele med at beskytte folk mod covid 19 med deraf medfølgende dødsfald og hospitalsindlæggelser opvejer de mulige risici, der er ved at tage den,« siger hun.
»Vi kan dog stadig ikke definitivt udelukke en forbindelse mellem tilfælde af blodpropper og vaccinen,« tilføjer hun.
Resultatet af EMA’s undersøgelse kommer ikke bag på Christian Wejse, der er afdelingslæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet.
»Fordelene ved vaccinen er langt større end de potentielle ulemper. Når disse alvorlige bivirkninger ikke er set i de afsluttende studier, så vil det være noget, der forekommer meget sjældent, og det skal ikke ”overrule” en meget stor positiv effekt,« siger Christian Wejse.
Han mener dog ikke, at konklusionerne fremført på torsdagens pressemøde behøver føre til, at man i Danmark her og nu skal ophæve den pause på 14 dage, som de danske sundhedsmyndigheder har besluttet at give Astrazeneca-vaccinen.
»Det giver mening at gøre en danske undersøgelse færdig, men de danske myndigheder kommer sikkert til at skele til konklusionerne fra EMA,« siger han.
Konklusionen fra EMA kommer efter at en række landet har sat brugen af Astrazeneca-vaccinen på pause. Enten helt eller den sending, som er i søgelyset i forbindelse med alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.
Torsdag udtalte professor og overlæge ved Oslos Universitetshospital Pål André Holme til avisen VG, at man her mener at have fundet årsagen til at tre norske sundhedsansatte havde fået en blodprop efter at have modtaget vaccinen fra Astrazeneca.
»Vores teori om at dette er en kraftig immunrespons som højst sandsynligt kommer fra vaccinen,« udtalte han til avisen, men understregede samtidig, at hospitalets undersøgelser kun var en »start«, og at der skulle mere uddybende materiale til at komme med en endelig konklusion.
Det har torsdag ikke været muligt at få en yderligere kommentar til sagen fra Pål André Holme.
Professor i klinisk mikrobiolog ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, vil ikke afvise, at den norske kollega har ret.
»Men vi ved det ikke,« siger han.
»Vi kender mekanismen fra nogle typer medicin, at disse udløser en immunologisk reaktion, som påvirker blodpladerne, så de klumper sammen og danner blodpropper. Det kan sekundært også give blødninger. Jeg er ikke bekendt med, at det er set tidligere ved vacciner, og der er en frygtelig masse, hvis og men ved det her, som stadig skal opklares,« siger Hans Jørn Kolmos.
Torsdag i sidste uge sendte Sundhedsstyrelsen breve ud til 140.000 danskere, der havde modtaget et eller flere skud med Astrazeneca-vaccinen indenfor de seneste 14 dage med besked om at lægge mærke til symptomer på blodpropper.
I weekenden præciserede Lægemiddelstyrelsen at der var tale om en særlig og meget sjældent forekommende type blodpropper, der forårsages af mangel på blodplader, sådan at der sker blodstørkning. Der er nu sendt et nyt brev ud med at man skal kigge efter blå mærker bl.a.
Ifølge afdelingslæge Christian Wejse har der siden været godt gang i telefonerne på Aarhus Universitetshospital.
»De praktiserende læger har ringet særligt med spørgsmål omkring blå mærker i forbindelse med vaccinen, som deres patienter er kommet og har spurgt til. Det er alt fra hudblødninger til meget små forekomster af prikker,« siger han og fortsætter:
»Det er godt at folk er opmærksomme på symptomer i forbindelse med vaccinen fra Astrazeneca, men vi skal stadig huske på, at hvis vi havde bedt alle om at være opmærksomme på blå mærker, så ville vi jo have fået mange flere henvendelser. Det er fordi, vi har sat spotlys på det her fænomen, og så kommer alle de her henvendelser,« siger han.
Overlæge Lars Skov Dalgaard, medicinsk afdeling på Regionshospitalet Herning, bekræfter, at der også i Vestjylland har været henvendelser omkring, hvordan man skal håndtere vaccinerede patienter, hvor der er mistanke om blodpropper eller blodforstørkning.
»Det er klart, at man skal finde en balancegang, hvor man reagerer hensigtsmæssig uden at overreagere. Vi taler efter al sandsynlighed om meget, meget sjældne bivirkninger - hvad angår de alvorlige blødnings/blodprop komplikationer. Det er rigtigt, at der er en usikkerhed omkring, hvordan vi skal håndtere det - det er der, når vi skal håndtere nye ting,« siger Lars Skov Dalgaard.
Han kalder afvejningen af risikoen ved at anvende Astrazeneca overfor gevinsten helt central. Dette gælder også i forhold til andre vacciner mod COVID-19. Derfor er det ifølge ham vigtigt, at risikoen undersøges nøje. Både i forhold til, om der overhovedet er en sammenhæng mellem blodpropper, størkningsforstyrrelser og vaccinen. Og hvor stor risikoen i givet fald er. Først da kan man få det samlede billede.
Han understreger, at det ikke er overraskende at se sjældne alvorlige bivirkninger, når man giver et lægemiddel til 5 mio. mennesker. Det gælder også mange andre lægemidler såsom p-piller, antibiotika, blodtryksmedicin.
»Helt generelt kan man sige, at når man tager medicin, så accepterer man en vis risiko for bivirkninger, der skal afvejes mod gevinsten. F.eks. ses øget risiko for brystkræft og blodpropper hos kvinder, der tager p-piller. I sidstnævnte tilfælde er risikoen formentligt højere end den, vi taler om her,« siger Lars Skov Dalgaard.
Der er også kommet andet godt nyt om effekten ved at anvende vaccinen fra Astrazeneca. Ifølge det britiske medie The Times viser de seneste data fra det britiske vaccinationsprogram, at bare et enkelt stik med enten Pfizer- eller Astrazeneca-vaccinen giver ca. 80 procent beskyttelse mod at skulle behandles på hospital.
»Samlet set betyder dette virkelig, at vi kan se et fald i dødsfald og alvorlige tilfælde af denne infektion. Det betyder, at hver dag vi vaccinerer flere mennesker, så forhindrer vi flere dødsfald,« siger Mary Ramsay, afdelingsleder hos de engelske sundhedsmyndigheder.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Sundhedsstyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen om meldingen fra EMA. Sundhedsstyrelsen oplyser dog, at den forventer at afholde et pressemøde fredag.
Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.