Rapport påpeger »omfattende og hidtil ukendt« sundhedskrise blandt 800 mio. børn
Der er kun få tidlige tegn på forgiftningen, som kan gøre uoprettelig skade på kroppen, advarer FN.
En tredjedel af verdens børn har en så høj koncentration af bly i blodet, at børnene er behandlingskrævende.
Det viser en rapport fra FN's børnefond Unicef og Pure Earth, som torsdag blev offentliggjort. I rapporten, som er den første af sin slags, advares der om, at problemet med blyforgiftning påvirker børn på »omfattende og hidtil ukendt vis«.
Forskerne bag rapporten anslår på baggrund af målinger fra Institute of Health Metrics Evaluation (IHME), at op mod 800 mio. børn har over 50 mikrogram bly per liter blod, hvilket er over den officielle grænseværdi. Næsten halvdelen af de ramte børn bor i det sydlige Asien.
»Med få tidlige symptomer, gør bly ubemærket stor skade på børns helbred og udvikling, muligvis med fatale konsekvenser. Nu, da vi ved, hvor omfattende blyforgiftning er - og da vi kender dens ødelæggende effekt på folks liv og hele samfund - må vi sætte ind omgående for at beskytte børnene,« siger Unicefs adm. direktør Henrietta Fore.
Små børn er særligt udsatte for blyforgiftningen, der bl.a. er blevet kædet sammen med adfærdsvanskeligheder, lavere IQ, nyresvigt, kredsløbsforstyrrelser og i værste fald for tidlig død.
Ophobningen af bly i blodet opstår ifølge rapporten af flere årsager, men en af de mest centrale er bilbatterier, som ikke bliver kasseret eller genanvendt ordentligt. I visse dele af Asien håndterer arbejdere bilbatterier på uforsvarlig vis, hvor noget af blyet ender i jorden, mens andet bliver brændt i udendørs ovne, som dermed afgiver giftige dampe til omgivelserne.
Andre kilder er maling og brændstof samt blyforgiftet vand på grund af gammel rørføring.
»Mange arbejdere er slet ikke klar over, at bly er en kraftig nervegift,« lyder det i rapporten.
Ifølge Pure Earth, som har været med til at finansiere rapporten, er vejen frem at oplyse folk i Asien og andre ramte steder om faren ved bly samt uddanne arbejdere i at genanvende blyet på en sikker måde.
I størstedelen af de højt udviklede lande er problemet med blyforgiftning ikke længere stort, da bly i benzin og maling er blevet udfaset.
Under branden i Paris-katedralen Notre Dame i 2019 blev der dog afgivet større mængder bly, hvilket førte til, at de franske myndigheder opfordrede gravide samt børn under syv år til at blive undersøgt for blyindhold i blodet.