Op mod 1.000 spædbørn af rugemødre kan være strandet i Rusland

Nedlukningen af Ruslands grænser i forbindelse med coronapandemien har betydet, at 1.000 babyer ikke kan forenes med deres forældre i udlandet. Det anslår den russiske regering.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: AP.

Et højt antal spædbørn bliver lige nu passet af mennesker, de slet ikke burde blive passet af, i lejligheder, hvor de ikke hører hjemme.

Sådan er situationen i Rusland lige nu, hvor nedlukningen af grænserne som led i kampen mod coronavirus har afskåret i nærheden af 1.000 spædbørn fra deres forældre i udlandet.

Det oplyser vicedirektøren i den russiske regerings råd for menneskerettigheder, Irina Kirkora, til The Guardian.

Børnene er et produkt af den i Rusland omfattende industri for surrogatmødre og skulle for længst have været i hænderne på deres juridiske forældre. Nogle af dem har imidlertid været defacto forældreløse i dage, uger og måneder - enkelte helt siden februar. Under normale omstændigheder modtager forældrene barnet fra rugemoderen inden for få dage, men lige nu bliver de passet af en private børnepassere i lejede lejligheder i Moskva, Sankt Petersborg og andre russiske byer.

»Det her er et presserende problem,« siger Irina Kirkora til det britiske medie.

»Det er børn, som vokser sig større dag for dag. De har brug for deres forældre,« siger hun. og fortæller, at de afventende forældre sidder i lande lige fra Frankrig over Singapore og Australien til Argentina og Kina.

Det er hendes rådgivende organ, der på baggrund af en optælling af russiske klinikker med internationale rugemoderprogrammer estimerer, at det kan være så mange som 1.000 børn, der er tale om. Ifølge The Guardian anslår et rugemoderfirma i Sankt Petersborg, at tallet som minimum er 600.

The Guardian har talt med et kinesisk par, der venter et barn, som kan blive født af en rugemor inden for de kommende få dage. Rugemoderen er allerede indkvarteret på en russisk fødegang. Om lidt vil de slutte sig til omkring 180 andre familier, der befinder sig i Kina og er forældre til et barn i Rusland, de ikke kan hente.

Avisen har fået adgang til en kinesisk gruppe på det sociale medie Wechat, hvor afventende forældre har lagt videoer op. Flere har længere historikker med fertilitetsproblemer og mislykkede graviditeter.

»Det er tortur, at vi ikke kan se vores barn,« lyder det fra én i gruppen, der i fællesskab forsøger at presse den russiske regering til at udstede særlige indrejsetilladelser. Rusland udsteder i øjeblikket ingen rejsevisa til kinesiske statsborgere.

Ifølge The Guardians oplysninger betaler de kinesiske familier somme tider i omegnen af en halv million kroner (60.000 pund) for selve surrogat-ydelsen. Dertil kommer omkomstninger til flybilletter - og ofte skal der flyves flere gange for at aflevere sæddonationer og sidenhen for at hente barnet.

Rusland er sammen med Ukraine, Georgien og enkelte amerikanske stater de eneste steder i verden, hvor det er lovligt at tjene penge på at være rugemor. I Danmark er det ikke ulovligt at få et barn gennem en rugemor, men modtagerne af barnet må ikke betale for andet end eventuelle omkostninger, som rugemoderen må afholde i relation til graviditeten.

I maj skrev Jyllands-Posten om en lignende problematik i Ukraine. Ifølge de ukrainske myndigheder var mindst 100 børn af rugemødre på daværende tidspunkt strandet i landet. Derudover forventedes det, at yderligere 1.000 kunne nå at komme til verden, før rejserestriktionerne bliver ophævet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen