Corona blokerer for vigtige vacciner
Kampen mod sygdomme som polio risikerer at blive bombet årtier tilbage, advarer WHO og Unicef.
Man havde egentlig håbet, at polio ville være komplet udryddet i år 2000. Nu ser det ud til, at det mål må udskydes endnu en gang takket være coronavirussen.
Pandemien har nemlig sat en foreløbig stopper for en lang række vaccinationsprogrammer, der har til formål at bekæmpe og udrydde sygdomme som f.eks. polio, mæslinger og kolera. Det skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af en rapport fra verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Ifølge rapporten har mere end 68 lande verden over registreret en »væsentlig hindring« i tilgængeligheden af de potentielt livreddende vacciner. WHO anslår, at det kan bringe op mod 80 millioner spædbørns liv i fare.
Mens omstændighederne nok kræver, at vi midlertidigt sætter nogle immuniseringsindsatser på pause, må disse starte igen hurtigt muligt. Ellers risikerer vi at bytte et dødbringende sygdomsudbrud ud med et andet.
Nu frygter man, at coronavirussen kan sætte kampen mod de ellers undgåelige sygdomme tilbage med årtier.
»Immunisering er en af de mest kraftfulde og fundamentale forebyggelsesværktøjer i folkesundhedens historie. Forstyrrelsen af vaccineprogrammerne grundet covid-19-pandemien truer med at tilbagerulle årtiers fremskridt imod sygdomme som mæslinger, der kan forebygges via vacciner,« siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekretær i WHO.
Hos FN’s børneorganisation, Unicef, konkluderer man, at problemet i høj grad skyldes de lukkede grænser verden over.
De gør nemlig leveringen af vaccinerne til en lang og besværlig proces. Bare i Afrika har 40 ud af 54 lande lukket sine grænser, omend nogle stadig tillader fragt og transport i nødsituationer.
Børneorganisationen opfordrer til, at vaccineprogrammerne genåbnes hurtigst muligt, hvis situationen ikke skal ende med at koste børneliv.
»Vi kan ikke lade vores kamp mod en sygdom være på bekostning af det langsigtede fremskridt i kampen mod andre sygdomme. Vi har effektive vacciner mod mæslinger, polio og kolera, og mens omstændighederne nok kræver, at vi midlertidigt sætter nogle immuniseringsindsatser på pause, må disse starte igen hurtigt muligt. Ellers risikerer vi at bytte et dødbringende sygdomsudbrud ud med et andet,« siger Unicefs generaldirektør, Henrietta Fore, ifølge AP.