Forskere advarer: Så mange mennesker trues af ulidelig varme om 50 år

Gennemsnitstemperaturen vil nå 29 grader i tætbefolkede områder, og det kan ramme en tredjedel af verdens befolkning.

Artiklens øverste billede
Hvis de nuværende temperaturstigninger fortsætter, vil 3,5 milliarder mennesker dog komme til at bo i områder, som får en gennemsnitstemperatur på 29 grader eller mere. Det er lige så varmt som de varmeste dele af Sahara-ørkenen. Foto: Dumbassman/Wikimedia Commons

En tredjedel af verdens befolkning bor i områder, som vil være lige så varme som de varmeste dele af Sahara-ørkenen, indenfor de næste 50 år, hvis vi ikke gør noget.

Sådan lyder konklusionen i et nyt internationalt studie med dansk deltagelse, der har kigget på FN’s klimapanels fremskrivninger for temperaturstigninger og sammenholdt dem med tal for befolkningstilvæksten.

Det skriver Videnskab.dk

»Det er ikke overraskende for mig, at rigtig mange mennesker bliver ramt af klimaforandringerne, men vi har forsøgt at komme med et bud på, hvor mange det er, og det overrasker mig, at det er 3,5 milliarder mennesker. Det er virkelig mange mennesker,« siger Jens-Christian Svenning.

Han står bag det nye studie og er Centerleder og professor ved Institut for Biologi - Center for Biodiversitetsdynamik i en Verden under Forandring på Aarhus Universitet.

Dobbelt så mange oversvømmelser i 2050: København er i farezonen

Både i dag og gennem historien har der været flest mennesker i områder, hvor den gennemsnitlige temperatur varierer mellem 11-15 grader, der svarer til middelhavsområdet, mens en mindre del har befundet sig i områder, der typisk varierer mellem 20-25 grader i gennemsnit.

Hvis de nuværende temperaturstigninger fortsætter, vil 3,5 milliarder mennesker dog komme til at bo i områder, som får en gennemsnitstemperatur på 29 grader eller mere. Det er lige så varmt som de varmeste dele af Sahara-ørkenen.

Sløset coronaforskning hypes af præsidenter

»Der er ikke ret mange mennesker, der lever under så varme forhold i verden i dag (0,3 procent af verdens befolking, red.). Men i fremtiden vil områder som blandt andet Brasilien, Afrika syd for Sahara, Indien og Sydøstasien blive så varme,« siger Jens-Christian Svenning.

Aslak Grinsted, der er lektor ved Is-, Klima- og Geofysik på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har ikke været en del af det nye studie, men han har læst det igennem for Videnskab.dk.

»Det er et meget fornuftigt studie. Jeg er overrasket over, at det er så mange mennesker, der ser ud til at blive ramt. Men det skal også nævnes, at der fremlægges forskellige scenarier i studiet, og det, hvor 3,5 milliarder mennesker vil bo i de meget varme områder, er det værste af dem,« påpeger Aslak Grinsted til Videnskab.dk.

Hvis mennesket til gengæld formår at reducere udledningen af drivhusgasser, så vil det være meget færre mennesker, der bor i de meget varme områder i år 2070.

»Men selv hvis det lykkes, vil der i det mest positive scenarie være 1,5 milliarder mennesker, der bor i områder med en gennemsnitstemperatur på 29 grader eller mere,« fortæller Jens-Christian Svenning«.

Geotermi: Danmark ligger ovenpå et skatkammer af vedvarende energi – men hvor meget af den kan vi udnytte?

Aslak Grinsted påpeger dog, at de fremskrivninger for befolkningsvækst, der bruges i studiet, ikke ser ud til at tage højde for temperaturstigningerne.

»Det kunne jo tænkes, at befolkningstilvæksten i de mest udsatte områder falder, når temperaturerne begynder at stige. Men i alle tilfælde vil det stadig gælde rigtig mange mennesker,« bemærker Aslak Grinsted.

Jens-Christian Svenning medgiver, at der i det nye studie ikke er taget højde for, hvor mange mennesker der vil flytte, eller hvordan beboerne vil reagere på de varmere temperaturer.

»Vi har sammenholdt de bedste fremskrivninger, vi har på området, så vi kan få et realistisk bud på, hvor stort et problem vi står overfor,« slutter han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.