Store mængder mikroplastic fundet i Middelhavet

Forskere har fundet det højeste antal plastpartikler hidtil på bunden af Middelhavet.

Artiklens øverste billede
Der er enighed om blandt forskere, at hovedparten af plasticaffaldet ikke flyder på overfladen af oceanerne. Foto: Wikimedia Commons

Forskere antager, at mellem 4 og 12 mio. tons plastic ender i havene hvert år. Og der er meget fokus på plastaffald, der ender på strande over hele verden. Men mikroplastic menes at være en større og vanskeligere udfordring, skriver universitetet i Manchester.

En undersøgelse foretaget af universitetet i Middelhavet nær Italien viser således, at der lå op til 1,9 mio. plastpartikler pr. kvardatmeter i havbunden. Partiklerne stammede fra tøjfibre og andre syntetiske tekstiler samt bittesmå objekter fra større stykker plast, der var blevet nedbrudt over tid.

Forskerne konkluderede, at mikroplastic (mindre end 1 mm) koncentreres på bestemte områder, i stil med klitter, som følge af kraftfulde undervandsstrømme.

»Disse klitter kan være mange kilometer lange og hundreder af meter høje. Da kornstørrelsen er meget lille, er det oplagt at man kan finde mikroplastic her,« fortæller geolog Ian Kane fra universitetet i Manchester, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

Professor Elda Miramontes fra universitetet i Bremen, der har været medansvarlig for undersøgelsen, mener, at man bør bekæmpe plasticforureningen med samme nidkærhed som coronavirussen.

Forskerne konkluderede, at mikroplastic (mindre end 1 mm) koncentreres på bestemte områder, i stil med klitter, som følge af kraftfulde undervandsstrømme. Illustration: Universitetet i Manchester

»Alle mennesker i verden gør sig lige nu store anstrengelser for at undgå smitten. Vi er nødt til at handle med samme ildhu for at beskytte havene,« siger Elda Miramontes. 

Roland Geyer er professor i industriel økologi ved universitetet i Californien. Han har været en af frontfigurerne i udforskningen af, hvordan plastic ender i havene. Han er talsmand for, at der stadig mangler meget forskning i, hvordan akkumuleringen sker. Men der er efterhånden bred enighed om, at hovedparten af plasticaffaldet ikke flyder på overfladen af oceanerne. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen