Massevis af danskere tilbyder hjælp til landsmænd i corona-knibe

Tilbuddene om hjælp strømmer ind fra hele verden efter udenrigsministerens opfordring lørdag.

Artiklens øverste billede
Udenrigsminister Jeppe Kofod opfordrede lørdag til, at udlandsdanskere skulle hjælpe deres strandede landsmænd. Den opfordring ser ud til at have virket. Foto: Aleksander Klug.

Lige siden coronavirussen fik greb om Danmark og verden, har budskabet fra myndigheder og medmennesker været, at danskerne skulle stå sammen - hver for sig.

Så sent som lørdag opfordrede udenrigsminister Jeppe Kofod til, at udlandsdanskerne skal hjælpe dem, der ikke kan komme hjem.

I øjeblikket er en lang række danskere strandet i udlandet, men de kan trøste sig med, at mange af deres landsmænd står på spring til at tilbyde deres hjælp.

Da jeg var ung, rejste jeg også ofte i Latinamerika, og der har jeg tit fået hjælp af folk, uden at det skulle koste noget. Så for mig er det payback-time.

Hans Erik Rasmussen, direktør, Rasmussen Travel

Det ses især tydeligt på Facebook-gruppen ”Danskere Globalt – Sammen Mod Corona”, som Udenrigsministeriets Borgerservice gjorde tilgængelig for offentligheden lørdag.

Siden da har gruppen fået knap 4.000 medlemmer, og opslagene, der tilbyder alt fra oversættelseshjælp til husly i alle hjørner af verden, vokser minut for minut.

»Jeg følte bare, at jeg var nødt til at tage chancen«

Én af de danskere, der har valgt at hjælpe, er Jesper Haron Mortensen. Han er 61 år gammel, pensionist og bor fast i Phuket i Thailand af helbredsårsager. Han har valgt at åbne sit hus for danskere, der måtte have brug for husly i landet. I bytte kræver han kun, at gæsterne selv betaler for mad, vand og strøm.

»Jeg har jo hørt alt om det her i nyhederne, og jeg kan se, at det bliver sværere at komme ud og ind af lande overalt i verden. Så er det klart, at vi må hjælpe dem, som står os nærmest, og det er jo andre danskere. Jeg har alligevel min husleje, og den skal jeg betale, uanset om der bor en eller syv personer i huset,« siger han.

Jesper Haron Mortensen har tidligere været betænkelig ved at tilbyde husly til fremmede, da han selv er i risikogruppen for coronavirus. Men da udenrigsministeren opfordrede danskere som ham til at hjælpe, følte han, at det var det rigtige at tage chancen.

»Det gjorde, at jeg kom det sidste stykke over stregen. Jeg besluttede, at det var værd at sætte mit helbred på spil for at hjælpe dem, der er herovre. Jeg skal stadig passe på coronavirussen, men jeg følte bare, at jeg var nødt til at tage chancen,« siger han.

Jesper Haron Mortensen oplyser desuden, at der har været en række henvendelser omkring tilbuddet, men at der endnu ikke er nogen, der har takket ja til det.

Rejseleder: Jeg tager ikke en krone for det

På den anden side af jordkloden sidder 240 danskere fast i Peru. Her er landet er lukket ned i sådan en grad, at det er næsten umuligt at komme hjem. Dem har direktøren for Rasmussen Travel, Hans Erik Rasmussen, valgt at hjælpe.

Han bor i Danmark, men lever af at arrangere rejser til Peru, som han betegner som sit andet hjemland. Selvom rejsebranchen står stille i øjeblikket, vil han ikke have en krone for sin hjælp, siger han.

»Da jeg var ung, rejste jeg også ofte i Latinamerika, og der har jeg tit fået hjælp af folk, uden at det skulle koste noget. Så for mig er det payback-time,« siger han.

Hans Erik Rasmussen har et stort netværk i landet, og det bruger han både til at finde logi til de strandede danskere samt at forsøge at få redningsfly ind i landet. Samtidig holder han et vågent øje med de peruvianske mediers meldinger og formidler dem videre til de strandede danskeres Facebook-gruppe.

»Jeg lever af at løse logistiske opgaver i Peru, og jeg føler en stor tilfredsstillelse, når noget, der ser svært ud, lykkes. Det er min drivkraft,« siger han.

Der er 102.300 danske borgere på Udenrigsministeriets danskerliste for folk, der er i udlandet. 80.000 er rejsende, og omkring 22.000 er fastboende i udlandet.

Lørdag var der ifølge Udenrigsministeriets krisedatabase registreret 1.506 strandede danskere i udlandet som følge af coronaudbruddet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen