Coronakrisen presser hjælpeorganisationer til at stoppe missioner

Der arbejdes på højtryk for at omrokere medarbejdere og tilpasse projekter til den nye virkelighed.

Artiklens øverste billede
Ngo'er er på grund af coronakrisen i Italien blevet nødt til at stoppe deres redningsmissioner af flygtninge og migranter i Middelhavet. Nødhjælpsorganisationer verden over arbejder i disse dage på højtryk for at tilpasse sig den nye corona-virkelighed. Foto: Laurin Schmid/SOS Mediterranee

Medarbejdere, der bliver bedt om at komme hjem eller omrokeres.

Redningsmissioner af flygtninge og migranter på Middelhavet indstilles på ubestemt tid.

Og nye katastrofeindsatser, som ser dagens lys med ét eneste formål for øje: at bekæmpe coronavirussen.

Nødhjælpsorganisationer verden over kæmper lige nu med at indstille sig på den nye virkelighed, som den dødelige virus har bragt med sig.

Vi forventer, at nogle operationer kan køre som hidtil, mens andre bliver stærkt påvirket af corona.

Birgitte Bischoff Ebbesen, chef for Røde Kors’ internationale arbejde.

Det ligger i deres dna at kunne omstille sig hurtigt og effektivt i krisesituationer. Alligevel beskriver flere organisationer, som Jyllands-Posten har talt med, coronakrisen med ord som »historisk« og »en gamechanger« for deres arbejde.

»Coronavirussen er særlig, fordi den berører alle lande og sætter et nyt lag på alt det, vi laver. Vi arbejder med katastrofer hver dag verden over, men det her har en helt ny dimension,« lyder det fra Jakob Colville-Ebeling, der er international chef i Unicef Danmark.

Han lægger ikke skjul på, at det arbejde, som Unicef og andre store FN-organisationer i forvejen er sat i verden for at udføre, risikerer at blive tilsidesat på grund af den nye corona-virkelighed.

»Selvfølgelig er der en risiko for, at det går ud over vores almindelige missioner,« siger han, men påpeger, at det lige nu handler om at sammentænke bekæmpelsen af corona med de øvrige projekter.

»Det, vi laver i forvejen, såsom at sikre vand og god hygiejne, er broen ind til coronaen. Vi kommer til at fokusere på oplysning, oplysning, oplysning,« siger Jakob Colville-Ebeling.

»Alle kigger på os«

Ifølge italienske medier har alle ngo’er, der har redningsskibe på Middelhavet, suspenderet deres missioner.

»Effekten af dette obligatoriske valg gør os meget ondt, fordi der er mennesker, som risikerer døden på havet hver dag,« udtaler SOS Méditerranée, som er en af ngo’erne med redningsbåde på Middelhavet, til avisen la Repubblica.

Birgitte Bischoff Ebbesen, chef for Røde Kors’ internationale arbejde, fortæller, at de har bedt alle ”ikke-essentielle” medarbejdere, herunder ca. 10 praktikanter, om at komme hjem fra missioner særligt i Afrika. »Klart størstedelen« af de ca. 120 danske udsendte er blevet i felten, fortæller hun.

»Kernemedarbejderne har fået instrukser på at blive, hvor de er. Vi forventer, at nogle operationer kan køre som hidtil, mens andre bliver stærkt påvirket af corona, og nye missioner med fokus på forebyggelse mod og oplysning omkring virussen vil se dagens lys,« lyder det.

Hun fortæller, at Røde Kors har iværksat et stort analysearbejde for at revurdere indsatsen i dets over 100 programmer verden over, og hvordan coronabekæmpelsen skal tænkes ind.

»Røde Kors er en sundhedsorganisation, og alle kigger på os, og hvad vi gør lige nu,« siger hun og peger på den forebyggende indsats i Afrika som et af de steder, hvor fokusset kommer til at være stort.

I den seneste halvanden måned har Røde Kors på internationalt plan kørt en fundraisingkampagne og forsøgt at samle knap 230 mio. kr. ind til organisationens coronaindsats. Nu ventes kampagnen at blive mere end tredoblet – til ca. 710 mio. kr. – og skal køre i et år.

Læger uden Grænser assisterer i disse dage særligt de italienske sundhedsmyndigheder med at klare presset med det høje antal af covid-19-patienter og hjælper også til i andre EU-lande såsom Frankrig, Belgien og Grækenland.

Organisationen er mest af alt kendt for at yde hjælp til tredjeverdenslande, men indsatsen i Europa vidner om den særlige situation.

Merete Engell, HR-chef i Læger uden Grænsers danske afdeling, fortæller, at deres hold i felten er blevet indskrænket til kun at bestå af det antal medarbejdere, der som minimum er brug for til at drive felthospitaler eller andre missioner.

»Det er i alle lande, vi laver den øvelse,« siger hun og fortæller, at det kan tælles på én hånd, hvor mange danske udsendte, der er vendt hjem af de 80, som udsendes årligt.

Nogle planlagte udsendelser er blevet aflyst på grund af de skærpede rejserestriktioner verden over.

»Vi kigger også på, hvordan vores personale kan arbejde på en anden måde. Vi har lokale medarbejdere, som omrokeres til højere stillinger, og som får mere ansvar,« fortæller Merete Engell.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.