Italien smider Bannons storstilede Europa-projekt på gaden

Steve Bannons planer om et politisk akademi for den yderste europæiske højrefløj er stødt på problemer.

Artiklens øverste billede
Steve Bannon er tidligere chefstrateg for den amerikanske præsident, Donald Trump. Han arbejder disse år på at samle og styrke de europæiske partier på den yderste højrefløj. Foto: Tony Gentile/Reuters

Donald Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon har i de seneste mange måneder arbejdet på at åbne en skole i Italien, der skal samle og uddanne politikere fra Europas yderste højrefløj.

Men nu er de fremskredne planer rendt ind i problemer.

Det italienske kulturministerium har nemlig valgt at tilbagekalde lejeaftalen til det kloster, som Bannon har udpeget som arnested for sit store projekt.

Det århundreder gamle Trisulti-kloster, som ligger i bjergene nær den historiske by Anagni, 70 km sydøst for Rom, har siden 2017 været lejet ud til den religiøse lobbygruppe Dignitatis Humanae Institute (DHI), som støtter den amerikanske højrefløjskæmper.

Politiske meninger har intet med os at gøre, vi er interesserede i at respektere loven og beskytte den nationale kulturarv.

Gianluca Vacca, vicesekretær for kulturarv i Italiens kulturministerium

Ifølge Gianluca Vacca, vicesekretær for kulturarv i ministeriet, har organisationen ikke tilstrækkelig erfaring med at »beskytte og forbedre kulturarv«.

»DHI har undladt at overholde sine forpligtelser med at betale bevillingsgebyrer, og [leve op til] de almindelige og ekstraordinære vedligeholdelsesforpligtelser,« lyder det i en skriftlig erklæring.

Trisulti-klosteret ligger ca. 70 km sydøst fra den italienske hovedstad, Rom. Det er her, at Steve Bannon har planer om at åbne et akademi for Europas højrepopulistiske kræfter. Foto: Alberto Pizzolo/AFP

Steve Bannon, som er kommet til Europa for at agere rådgiver i kulissen og hjælpe højrepopulistiske ledere som Frankrigs Marine Le Pen og Italiens Matteo Salvini med at udbygge deres vælgerskarer, siger, at han agter at kæmpe imod beslutningen.

»Kampen for Trisulti er et mikrokosmos (miniudgave, red.) af kampen for et jødisk-kristent Vesten,« var hans reaktion på kulturministeriets kæp i hjulet på hans projekt.

Steve Bannon betragtes i dag som en af de mest indflydelsesrige personer, der hjalp Donald Trump med at vinde magten i USA ved valget i 2016. Han ragede senere uklar med præsidenten og blev fyret i 2017.

Bannon er ligeledes manden bag det højreorienterede nyhedsmedie Breitbart News og er blevet udråbt som en guru af andre partier og organisationer på den yderste højrefløj.

Frem mod valget til Europa-Parlamentet lancerede han den paneuropæiske højrepopulistiske alliance ”Bevægelsen” (The Mouvement på engelsk).

Lejeaftalen for klosteret blev underskrevet i 2017 og løb efter planen 19 år ud i fremtiden til en årlig pris på 100.000 euro (ca. 745.000 kr.).

Gianluca Vacca fra det italienske kulturministerium, som er medlem af det venstreorienterede regeringsparti Femstjernebevægelsen, har afvist, at beslutningen om at tilbagekalde lejeaftalen til klosteret er politisk motiveret.

»Politiske meninger har intet med os at gøre, vi er interesserede i at respektere loven og beskytte den nationale kulturarv,« lyder det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen