Analyse: Krise styrker både Putin og hans rival

I Rusland og Ukraine har præsidenterne hver især en interesse i en optrapning af konflikten mellem de to lande. Putins seneste magtdemonstration er også en advarsel til USA, mener en russisk analytiker.

Artiklens øverste billede
Den russiske kystvagt åbnede ild og beslaglagde tre ukrainske fartøjer søndag. To ukrainske besætningsmedlemmer blev såret ved aggressionen ved Krim-halvøen i Sortehavet. Foto: AP


Med angrebet på tre ukrainske flådefartøjer har Rusland åbnet endnu en front i konflikten med Ukraine, der begyndte længe før den russiske annektering af Krim-halvøen i 2014.

Mens det internationale samfund reagerede skarpt på den russiske magtdemonstration, kan præsidenterne i begge lande paradoksalt nok komme styrket ud af den militære optrapning af konflikten.

I Rusland har præsident Vladimir Putins popularitet været for nedadgående i takt med protester mod en pensionsreform, så han har god grund til at puste til nationalismen og stormagtsnostalgien.

Putin har vist, at russerne uden grund kan skyde på ukrainere. Næste gang kan de skyde på amerikanere.

Pavel Felgenhauer, russisk forsvarsanalytiker

I Kiev står den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, over for en vanskelig valgkamp i foråret, så også han har brug for at stimulere det nationale sammenhold og sikre, at det internationale samfund ikke glemmer Ukraines langvarige konflikt med Rusland, landets tidligere allierede og nuværende arvefjende.

Siden den russiske anektering af Krim-halvøen tilbage i marts 2014 har der været et anspændt forhold mellem Rusland og Ukraine. Heller ikke et håndslag mellem Putin og Porosjenko ved et møde i Minsk i Hviderusland i august 2016 kunne dengang opbløde konflikten. Arkivfoto: Sergei Bondarenko/AP/Kazakh Presidential Press Servic

Efter russiske oprøreres løsrivelse af dele af det østlige Ukraine og annekteringen af Krim er åbningen af en tredje front ved indsejlingen fra Sortehavet en tydelig demonstration af, at Ruslands mægtige sortehavsflåde er i stand til at lukke indsejlingen til ukrainske havnebyer efter forgodtbefindende.

Undtagelsestilstand

Ifølge den russiske forsvarsanalytiker Pavel Felgenhauer er der samtidig tale om en advarsel fra Putin til USA’s præsident, Donald Trump, om ikke at komme for tæt på Sortehavet, Putins yndlingsby, Sotji, eller Krim-halvøen.

Forsvarsanalytikeren betegner det som forudsigeligt, at både Porosjenko og Putin styrkes på hver sin hjemmebane, og at Vesten opfordrer til at drosle ned og samtidig støtter Ukraine.

Derimod er det uforudsigeligt, hvordan konflikten ender, fastslår Felgenhauer med et håb om, at verden undgår en vinterkrig mellem Rusland og Ukraine støttet af Vesten:

»Det er en stedfortræderkrig. Putin har vist, at russerne uden grund kan skyde på ukrainere. Næste gang kan de skyde på amerikanere.«

Den politiske analytiker Volodymyr Fesenko, der leder tænketanken Penta i Kiev, siger til Jyllands-Posten, at Porosjenko i lyset af den russiske aggression ikke kunne gøre andet end at vise sig som en national samlingsfigur og erklære undtagelsestilstand, fordi han ellers ville blive kritiseret af den ukrainske opposition.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.