Desmond Tutu er blevet bisat i Sydafrika

Bisættelse nytårsdag var arrangeret ud fra Desmond Tutus egne ønsker om nedtonede ceremonier.

Artiklens øverste billede
Bisættelsen nytårsdag var arrangeret ud fra Tutus egne ønsker om nedtonede ceremonier. Kun omkring 100 mennesker deltog i ceremonien i katedralen, som blev streamet over nettet. Foto: Jaco Marais/Reuters

Sydafrika bisatte nytårsdag Desmond Tutu, der var ærkebiskop og anti-apartheid-ikon. Det skete fra St. George’s Cathedral i Capetown.

Tutu blev berømt for sin ikkevoldelige modstand mod apartheidsystemet. Han

modtog Nobels fredspris i 1984 for sin indsats.

Desmond Tutu døde 2. juledag, 90 år.

Hans båre blev allerede bragt ind i kirken tidligt torsdag, hvor det var muligt at vise ham en sidste ære i to dage.

Bisættelsen nytårsdag var arrangeret ud fra Tutus egne ønsker om nedtonede ceremonier. Kun omkring 100 mennesker deltog i ceremonien i katedralen, som blev streamet over nettet.

Præsident Cyril Ramaphosa var hovedtaler ved bisættelsen af manden, som mange har kaldt ”Sydafrikas samvittighed” i årtierne, hvor landets apartheidstyre blev fjernet og et nyt demokrati blev opbygget.

- Tutu var vores moralske kompas og vores nationale samvittighed, sagde Ramaphosa.

Han kaldte den afdøde ærkebiskop for ”en korsridder i kampen for frihed, retfærdighed, lighed og fred - ikke blot i hans fødeland Sydafrika, men i verden som helhed”.

Efter sin tale overrakte præsidenten det nationale flag til Tutus enke, Nomalizo Leah, der er kendt som ”Mama Leah”. Hun sad i sin kørestol i første række iført et lilla tørklæde - hendes mands kirkelige farve. Ramaphosas slips var samme farve.

Taffelbjerget - Cape Towns karakteristiske vartegn - er også blevet badet i lilla lys i de seneste dage. Det samme er byens rådhus.

- Han var en lille mand af statur, men han var en gigant blandt os moralsk og åndeligt, sagde den pensionerede biskop Michael Nuttall, som i en lang årrække var Tutu’s viceærkebiskop.

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, sagde i en båndet tale om Tutu, at ”folk har sagt, at når vi var i mørke, så bragte han lys,” og at ”det har ført til global oplysning i lande, som kæmper med frygt, konflikter, forfølgelse og undertrykkelse.”

Tutu var beundret i alle hjørner af det sydafrikanske samfund, og siden søndag er hans liv og indsats blevet hyldet på mange måder. Dagligt har kirkeklokker kimet i Cape Town for at ære hans minde.

/ritzau/Reuters

Andre læser

Mest læste

Del artiklen