*

Afrika

Mugabe undlod at meddele sin afgang i særpræget tale til nationen

Robert Mugabe undlod at meddele sin afgang som præsident, selvom det ellers var, hvad store dele af befolkningen forventede.

Foto: Zimbabwe Herald via AP

Forvirringen må være total i Zimbabwe søndag aften.

Forventningen var ellers, at landets ubestridte leder gennem 37 år, Robert Mugabe, endelig ville meddele, at han træder tilbage som præsident − tvunget fra magten efter flere dages massivt pres og folkeprotester. En kilde, der skulle være bekendt med, hvad Mugabe har sagt under et møde med landets militære ledere tidligere søndag, sagde ifølge Reuters, at præsidenten havde indvilliget i at overdrage magten.

Men den 93-årige præsident gik ikke af.

Tværtimod meddelte han, at han selv vil stå i spidsen for den kommende kongres i det regerende parti Zanu-PF i næste måned.

Han talte også − langsomt og noget famlende − om landbrugssæsonen, om regeringens planer for fremtiden og om behovet for at stå skulder ved skulder i Zimbabwe. Manden, der over årtier har kørt Zimbabwes økonomi i sænk og undertrykt sine modstandere, forsikrede desuden om, at regeringen fortsat er optaget af at skabe vækst og forbedre befolkningens velstand.

Ældre politiker om afsættelse: Det er en ny æra. Mugabe kan blive landmand

Få timer før den meget imødesete tale blev Mugabe fyret som leder af sit eget parti. Centralkomitéen i Zanu-PF afsatte ham efter et hasteindkaldt møde, hvor 200 partidelegerede var samlet søndag formiddag.

Nu kan Mugabe muligvis se frem til en rigsretssag, og han har været holdt i husarrest, siden militæret tidligere på ugen reelt tog magten i Zimbabwe. Også hans hustru, Grace Mugabe, er blevet fjernet fra sine poster, og der er opstået folkefest i gaderne flere steder i landet. Det seneste døgn har tusindvis af zimbabweanere således jublet over udsigten til, at Mugabe endelig var færdig.

Men nej. Selv afviste verdens ældste nulevende statsoverhoved enhver antydning af, at hans regering er i krise.

»Min autoritet som stats- og regeringsleder blev ikke truet. Ikke engang som øverstbefalende for Zimbabwes militær,« hævdede han.

I stedet omtalte han de seneste dages dramatiske begivenheder som »nogle få episoder«.

»Sandt, der har måske været nogle få episoder her og der,« sagde han, men opfordrede befolkningen til nu at se fremad.

»Vi må ikke lade os styre af bitterhed eller hævntørst. Det vil ikke gøre os til bedre partimedlemmer eller zimbabweanere,« lød det blandt andet.

På en stolerække bag den aldrende præsident sad en række militære ledere og lyttede tavst. Undervejs i talen fik Mugabe blandet rundt i sit manuskript og blev tilsyneladende irettesat af en af militærfolkene. Mugabe undskyldte derefter over for seerne.

Han rundede af med ordene:

»Jeg takker jeg. God nat.«

»Det var en lang tale,« kunne man høre ham sige, før transmissionen endeligt sluttede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her