Ny pædagogik efter 20 år – leg skal afløse læring i daginstitutioner
I et forslag til en ny dagtilbudslov skal legen ikke længere være underlagt læring.
De seneste 20 år har børne- og skolepolitikken i Danmark i høj grad handlet om læring. I skolen testes eleverne, og de deltager i Pisaundersøgelserne, og børnehaverne har siden 2004 haft læringsmål, så børnene bliver klar til skolen.
Ifølge pædagogiske eksperter er det forslag til en ny dagtilbudslov, som netop er sendt i høring, et opgør med dette fokus på læring. Formålsparagraffen, som angiver, hvordan vi driver daginstitutioner i Danmark, ændres, så der igen kommer fokus på leg og på dannelse: Miljøet i en daginstitution skal ikke længere fremme »udvikling og læring« – det skal være et sted, »hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv«.
Legen bliver igen noget, som har en værdi i sig selv, og ikke noget, der kun sættes i forhold til læring.
Dertil kommer, at læringsmålene skal være bredere, og at kommunerne ikke længere skal godkende og evaluere målene.
»Tendensen har de seneste mange år været, at legen har været underlagt læring. Nu bliver legen genopfundet, legen bliver igen noget, som har en værdi i sig selv, og ikke noget, der kun sættes i forhold til læring,« siger Jan Kampmann, professor ved Roskilde Universitet.
Stig Broström, professor emeritus ved DPU, Aarhus Universitet, kalder det et markant kursskifte og en tilbagevenden til en nordisk tradition, hvor leg og dannelse er højt prioriteret.
»Nu kommer de pædagogiske diskussioner til at handle om, hvordan man bedst danner små børn, og hvordan man kan lære gennem leg – og ikke kun hvordan børn kan lære, som det har været de seneste år.«
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) siger, at hun er stolt af, at legen bliver fremhævet i lovforslaget.
»Vi får sat ord på, hvad der skal forstås ved dannelse, leg og læring. Og på den måde sætter vi en fælles retning for alle dagtilbud.«