Annonce
Indland

Byggeri af nyt sygehus til 1,1 mia. kr. er ramt af nye problemer og nye besparelser

Politikerne i Region Midtjylland er så trætte af problemerne med sygehusbyggeri i Viborg, at de vil have sagen kulegravet af revisorer.

Besparelserne i byggeriet kommer bl.a. til at betyde, at der ikke kommer ensengsstuer over hele linjen med det samme, hvilket ellers var planen. Foto: Lisbeth Hasager Justesen, Regionshospitalet Viborg

Det nye og ombyggede regionshospital i Viborg bliver ikke så forkromet, som der var lagt op til. Økonomien i det 1,1 mia. kr. dyre sygehusbyggeri er skredet adskillige gange – og adskillige gange har politikerne i Region Midtjylland derfor måttet gennemføre besparelser. Nu skal de til det igen. Denne gang skal der spares 30 mio. kr.

»Det frustrerer os alle. Det kommer bl.a. til at betyde, at vi ikke får ensengsstuer over hele linjen med det samme, hvilket ellers var planen og en gennemgående ting i forbindelse med byggerierne af supersygehuse over alt i landet. Det er rigtig ærgerligt,« siger Anders Kühnau, socialdemokratisk næstformand i regionsrådet.

Det kommer bl.a. til at betyde, at vi ikke får ensengsstuer over hele linjen med det samme, hvilket ellers var planen.
Anders Kühnau, næstformand i regionsrådet (S) i Region Midtjylland

De nye sparekrav er nødvendige, fordi byggeriet af et nyt akutcenter igen er blevet ramt af problemer i form af bl.a. fejl og mangler i projektmaterialet og krav fra entreprenører om ekstra betaling. Så sent som i fjor sparede man en helikopterplatform til 16 mio. kr. væk, fordi økonomien ikke hang sammen.

Puljen med penge til uforudsete udgifter – de såkaldte reserver – var dengang for lille, og problemet er det samme denne gang. Der skal tilføres 30 mio. kr., lyder vurderingen.

De penge vil politikerne finde primært ved at udskyde en række ombygninger og renoveringer af forskellige ambulatorier i det eksisterende hospital.

Men man vil samtidig spare 2,7 mio. kr. i selve akutcentret ved at tage de gamle kontormøbler med over i de nye lokaler og undlade ombygninger i relation til røntgen og scanning for 2,1 mio. kr. Det vil betyde en »mindre kvalitetsforringelse«, hedder det i et oplæg til politikerne fra regionens embedsmænd.

Alle spareidéer er brugt

Politikerne har hidtil kunnet finde idéer til besparelser på akutcentret i et katalog udarbejdet af embedsmænd og deres rådgivere, men det er slut nu, da de sidste besparelsesmuligheder er brugt.

»Vi er trætte af disse gentagne overskridelser. Vi har gennem lang tid spurgt til, om det efterhånden ikke stopper med de her overraskelser over ting, der ikke er ordentligt projekteret. Derfor sætter vi nu revisorer til at undersøge det hele grundigt,« siger Anders Kühnau med henvisning til, at regionsrådet på sit næste møde den 25. oktober skal nikke til et oplæg fra revisionsfirmaet EY.

Ifølge oplægget skal det bl.a undersøges, hvad parterne i byggeriet har gjort for at komme problemerne til livs, om projektkvaliteten i Viborg er dårligere end på nogle af de andre 15 sygehusbyggerier i Danmark til 41 mia. kr., og om konsekvenserne ved »den dårlige projektkvalitet er tilstrækkeligt indarbejdet i projektets tidsplaner og økonomiske risikobillede«.

Hvis byggeriet af akutcentret løber ind i nye problemer, kan det blive nødvendigt at finde yderligere besparelser på ombygningen af det eksisterende hospital. F.eks. kan man spare 20 mio. kr. ved at undlade renovering af to sengeetager, mens der kan spares 9,9 mio. kr. ved at undlade en planlagt ombygning af tre operationsstuer. Det fremgår af kataloget med idéer til besparelser på ombygningsprojektet.

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt, hvor Regionshospital Viborg hører under, siger:

»I en situation hvor vi er nødt til at prioritere i forhold til de midler, der er til rådighed, har vi peget på disse områder, men det betyder ikke, at den daglige drift bliver ringere.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her