Annonce
Indland

Energigiganter protesterer over dansk nødbremse mod rørledning

Regeringen krænker retssikkerheden og bryder grundloven, lyder kritikken fra investorer.

Nord Stream 2 er - som her i Sassnitz i Tyskland - i fuld gang med at forberede gasledningen til Østersøen. Men Folketinget forsøger at bremse den. Foto: dpa/AP

Bruxelles

Gasledningen Nord Stream 2 udløser et juridisk opgør mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget på den ene side og en række af Europas største energiselskaber på den anden.

Torsdag behandler Folketinget en lovændring, der giver udenrigsministeren magt til at trække i nødbremsen overfor elkabler og rørledninger på dansk territorium. De kan afvises, hvis ministeren skønner, at de strider mod rigets udenrigs- eller sikkerhedspolitiske interesser.

Beslutningen skal »bero på et frit politisk skøn« og altså ikke være en normal administrativ afgørelse.

Dertil kommer, at der hverken bliver partshøring af ansøgeren eller mulighed for at klage eller indbringe udenrigsministerens skøn for en domstol.

Endelig gælder, at loven kan bruges mod Nord Stream 2, selv om ansøgningen allerede er indgivet og p.t. behandles i Energistyrelsen.

Ledningen skal løbe fra Rusland, syd om Bornholm, til Tyskland. Og investorerne har forpligtet sig på at betale 4,5 mia. euro allerede, oplyser selskabet, der på den baggrund rejser en lang række kritikpunkter.

Det gælder bl.a., at regeringen bryder det centrale princip i grundloven om, at myndighedsafgørelser skal kunne prøves ved en domstol.

»Udover at udenrigsministeren ikke behøver iagttage de sædvanlige forvaltningsprocessuelle regler, vil udenrigsministeren dermed heller ikke behøve at bekymre sig om at skulle stå til regnskab for sin indstilling efterfølgende,« skriver selskabet i sit høringssvar og får støtte af energigiganter som Shell, franske Engie og BASF, der er blandt investorerne.

»Shell finder den præcedens, loven vil skabe i både dansk og europæisk sammenhæng, foruroligende,« skriver eksempelvis Sean Rooney, vicepræsident for Shell International.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) henviser skriftligt til et notat, hvor Energistyrelsen afviser, at grundloven bliver brudt.

Lektor Niels Nolsøe Grünbaum fra RUC beskriver sagen som »alvorlig« for investorerne.

»Danmark er ikke en bananrepublik. Men det er ikke sunde demokratiske principper, at der ikke er partshøring og appelinstans,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her