Udlændingestyrelsen: Hundredvis af asylsøgere har snydt med deres identitet

634 personer sagde, at de var forfulgte statsløse fra Kuwait, men er i virkeligheden fra Irak, mener styrelsen.

Artiklens øverste billede
Abdulaziz Alinezi (tv.) får sig en smøg uden for det gamle plejecenter i Vesløs, der nu fungerer som asylcenter. Både han og vennen Jarah Alshmar har fået afslag på asyl, fordi Udlændingestyrelsen ikke tror på, at de er statsløse fra Kuwait. De afviser at have snydt med deres identitet og fastholder, at de er bidooner. Foto: Joachim Ladefoged

Flere måneders systematisk undersøgelse af identiteten på over 700 asylsøgere, der sagde, at de var forfulgte og undertrykte statsløse fra Kuwait, har givet resultater for Udlændingestyrelsen.

634 af disse er ifølge styrelsen slet ikke fra Kuwait, og de har derfor hen over sommeren alle modtaget et afslag. Det gør sagen til den hidtil største om identitetssnyd i asylsager, vurderer Anders Dorph, vicedirektør i Udlændingestyrelsen med ansvar for asylområdet.

»Vi har før set sager om svig, hvor man forsøger at lyve sig til en anden nationalitet for at opnå en fordel, men slet ikke i dette omfang,« siger han.

Et specialteam i Udlændingestyrelsen kunne via en omfattende kortlægning af familiemønstre samt spor på sociale medier, mobildata og internationalt samarbejde påvise, at de mange asylsøgere formentlig i stedet stammer fra Irak.

Over 300 af personerne har vist sig at tilhøre samme familie, og styrelsen fandt hos to ansøgere manualer med detaljerede anvisninger af, hvad man skal sige og gøre til en asylsamtale for troværdigt at fremstå som statsløs – såkaldt bidooner – fra Kuwait.

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, der er professor på Raoul Wallenberg-instituttet i Sverige og flygtningeforsker, peger manualerne og omfanget af sagen i retning af, at der står et organiseret netværk bag. Han kan se oplagte grunde til, at irakere skulle forsøge at fremstå som bidoonere fra Kuwait. Den såkaldte anerkendelsesprocent for irakere har således været faldende. I fjor var det 13 pct., der fik asyl. Der findes ikke særskilte tal for den hidtil meget lille gruppe af statsløse fra Kuwait, men blandt alle statsløse, inklusive palæstinensere, var anerkendelsesprocenten 82 i 2016.

»Der er en kæmpe forretning i at forfalske dokumenter og hjælpe folk til at påtage sig identiteter, hvor man kan være nogenlunde sikker på at få asyl. Hvis en iraker kan øge sin chance for at få asyl til 80-90 pct., så er det klart, at det kan virke attraktivt for mange at forsøge sig med en anden nationalitet,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Flygtningenævnet, der er anden og sidste instans i asylsager, har netop afgjort de første 16 klagesager og i alle tilfælde stadfæstet afslaget fra Udlændingestyrelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.