Annonce
Indland

Udlændingestyrelsen: Hundredvis af asylsøgere har snydt med deres identitet

634 personer sagde, at de var forfulgte statsløse fra Kuwait, men er i virkeligheden fra Irak, mener styrelsen.

Abdulaziz Alinezi (tv.) får sig en smøg uden for det gamle plejecenter i Vesløs, der nu fungerer som asylcenter. Både han og vennen Jarah Alshmar har fået afslag på asyl, fordi Udlændingestyrelsen ikke tror på, at de er statsløse fra Kuwait. De afviser at have snydt med deres identitet og fastholder, at de er bidooner. Foto: Joachim Ladefoged

Flere måneders systematisk undersøgelse af identiteten på over 700 asylsøgere, der sagde, at de var forfulgte og undertrykte statsløse fra Kuwait, har givet resultater for Udlændingestyrelsen.

634 af disse er ifølge styrelsen slet ikke fra Kuwait, og de har derfor hen over sommeren alle modtaget et afslag. Det gør sagen til den hidtil største om identitetssnyd i asylsager, vurderer Anders Dorph, vicedirektør i Udlændingestyrelsen med ansvar for asylområdet.

»Vi har før set sager om svig, hvor man forsøger at lyve sig til en anden nationalitet for at opnå en fordel, men slet ikke i dette omfang,« siger han.

Et specialteam i Udlændingestyrelsen kunne via en omfattende kortlægning af familiemønstre samt spor på sociale medier, mobildata og internationalt samarbejde påvise, at de mange asylsøgere formentlig i stedet stammer fra Irak.

Over 300 af personerne har vist sig at tilhøre samme familie, og styrelsen fandt hos to ansøgere manualer med detaljerede anvisninger af, hvad man skal sige og gøre til en asylsamtale for troværdigt at fremstå som statsløs – såkaldt bidooner – fra Kuwait.

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, der er professor på Raoul Wallenberg-instituttet i Sverige og flygtningeforsker, peger manualerne og omfanget af sagen i retning af, at der står et organiseret netværk bag. Han kan se oplagte grunde til, at irakere skulle forsøge at fremstå som bidoonere fra Kuwait. Den såkaldte anerkendelsesprocent for irakere har således været faldende. I fjor var det 13 pct., der fik asyl. Der findes ikke særskilte tal for den hidtil meget lille gruppe af statsløse fra Kuwait, men blandt alle statsløse, inklusive palæstinensere, var anerkendelsesprocenten 82 i 2016.

»Der er en kæmpe forretning i at forfalske dokumenter og hjælpe folk til at påtage sig identiteter, hvor man kan være nogenlunde sikker på at få asyl. Hvis en iraker kan øge sin chance for at få asyl til 80-90 pct., så er det klart, at det kan virke attraktivt for mange at forsøge sig med en anden nationalitet,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Flygtningenævnet, der er anden og sidste instans i asylsager, har netop afgjort de første 16 klagesager og i alle tilfælde stadfæstet afslaget fra Udlændingestyrelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her