Indland

Havørn dræbt med gift på Lolland

Fuglen var blevet forgiftet med carbofuran.

En ung havørn på Lolland er død efter at være blevet forgiftet med carbofuran.

Det har DTU Veterinærinstituttet slået fast, skriver TV 2 Øst.

Havørnen blev fundet den 7. september af en forbipasserende, der troede, den var blevet ramt af en bil og derfor kontaktede den lokale vildtplejestation, Våbensted Vildtplejestation.

Dusør udloves: 50.000 kr. for informationer om nervegift i nordjysk naturområde

Her blev fuglen taget imod af Leon Holm Kragh, som dog straks tog fuglen til dyrlægen. Den var dog død, inden de nåede frem. Den havde slim i munden, hvilket var med til at vække mistanke om, at den var blevet forgiftet.

Obduktionen hos DTU Veterinærinstituttet har vist, at fuglen altså var forgiftet af stoffet carbofuran, som påvirker vejrtrækning. Dermed mener man, at fuglen døde af iltmangel.

»Det er smertefuldt. Det er en frygtelig død for dem,« siger Leon Holm Kragh til TV2 Øst.

Fakta: Farlig nervegift har kostet flere rovfugle livet

Det vides ikke, om nogen bevidst har forsøgt at få ram på rovfugle med giften, eller om der er tale om et uheld, og at giften er lagt ud til andre dyr.

Carbofuran er det samme stof, som blev fundet i flere fisk i en sø i den nordlige del af Store Vildmose ved Brønderslev i september. Giften har været forbudt i EU og dermed også i Danmark siden 2008. Ifølge Ritzau har der siden 2010 været en halv snes tilfælde, hvor carbofuran har kostet fredede rovfugle livet i Danmark.

Den 21. september blev en hel familie af den fredede røde rovfugl glenten også konstateret slået ihjel med ulovlig gift i Midtjylland. Her var fuglene døde efter at have været i nærkontakt med den for længst forbudte sprøjtegift parathion, der også er kendt som bladan.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her