Annonce
Indland

Miljøminister anbefaler kommuner at godkende vindmølleprojekter – selv om de ifølge jurister er ulovlige

Flere af Danmarks førende jurister vurderer, at de danske vindmølleregler er i strid med EU-reglerne og dermed ulovlige. Miljøministeren fastholder efter fem måneder, at kommunerne blot skal fortsætte med at rejse møller.

Mange af de vindmøller, der i øjeblikket er ved at blive rejst inde på land, rejses formentlig ulovligt. Det gælder ikke de 13 vindmøllerne her i Nørrekær Enge i Vesthimmerland, men derimod de 40 nye vindmøller, der snart skal rejses ved siden af den eksisterende vindmøllepark. Foto: Rene Schütze

Opsætningen af større eller mindre vindmølleparker i Struer, Ringkøbing-Skjern, Svendborg, Vejle, Mariagerfjord, Aalborg og andre kommuner er formentlig direkte ulovlig, lyder vurderingen fra flere jurister.

Det skyldes to domme fra EU-Domstolen, der i 2016 slog fast, at de regler, som man også følger i Danmark, er i strid med gældende EU-lovgivning.

Der kan for tiden ikke gives tilladelse til at rejse vindmøller, før den danske vindmøllebekendtgørelse er gjort lovlig ved en særlig miljøvurderingsprocedure. Der er tale om en klart ulovlig forvaltning i strid med bindende EU-regler.
Peter Pagh, professor, dr. jur. Københavns Universitet

Ikke desto mindre har vindmøllebyggere lige nu travlt med at rejse vindmøller mange steder i landet, da tilskudsreglerne til februar næste år ændres, så et tilskud på 25 øre pr. kilowatt-time bortfalder. Miljø- og Fødevareministeriet fastholder – trods dommene og advarsler fra flere jurister – at kommunerne skal fortsætte med at give tilladelser efter de nuværende regler.

Juraprofessor, dr.jur. Peter Pagh fra Københavns Universitet er dog ikke i tvivl:

»Der kan for tiden ikke gives tilladelse til at rejse vindmøller, før den danske vindmøllebekendtgørelse er gjort lovlig ved en særlig miljøvurderingsprocedure. Der er tale om en klart ulovlig forvaltning i strid med bindende EU-regler,« siger Peter Pagh, én af landets førende eksperter i miljøret og EU-lov.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har flere gange skriftligt anbefalet kommunerne at fortsætte den nuværende praksis – indtil ministeriet sammen med Justitsministeriet har fået udarbejdet en analyse af, hvordan man skal forholde sig til sagen. En analyse, der har været undervejs siden den 6. april.

Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet er enig i, at den danske praksis er ulovlig. Hun kritiserer ministeriet for endnu ikke at være kommet med en afklaring, fem måneder efter at man havde lovet Folketinget en analyse af de ulovlige forhold »hurtigst muligt«.

Flere kommuner har henvendt sig til ministeriet for at få rådgivning i verserende vindmøllesager. Men i hverken Struer eller Mariagerfjord kommuner tror juristerne på ministeriets udlægning og har derfor anbefalet deres politikere at udsætte alle vindmøllesager.

I Mariagerfjord skrev juristerne i et notat den 12. juni til kommunalpolitikerne bl.a., »at det potentielle erstatningsansvar for kommunen og/eller politikerne, beløber sig til et anseeligt millionbeløb«, hvis man valgte at gå videre og tillade nye vindmøller.

På et byrådsmøde den 29. juni blev det alligevel vedtaget at rejse seks vindmøller i Handest Hede.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Annonce
Indland

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her