Dyrenes Beskyttelse om dom i Danmarks største hundesag: Grotesk og helt uacceptabelt
Direktør Britta Riis efterlyser et dyrepoliti, som kan forfølge lignende sager.
En 34-årig kvinde blev onsdag idømt 30 dages betinget fængsel og blev frakendt retten til at eje eller passe hunde i tre år, i hvad der bliver kaldt Danmarks største hundesag.
Hos Dyrenes Beskyttelse kritiserer direktør Britta Riis dommen, som hun mener er alt for mild.
»Det er fuldstændig grotesk og uacceptabelt, at hun ikke er frakendt retten til at holde dyr i enhver forstand og at forbuddet mod at holde hunde ikke er gjort permanent,« udtaler Britta Riis i en pressemeddelelse.
Der gik to år og tre måneder, fra de 91 hunde blev fundet på den 34-årige kvindes ejendom i Hyllinge ved Næstved, til der faldt dom i sagen.
»Over to år er helt enkelt en uacceptabelt lang sagsbehandlingstid. Især når det gælder hvalpefabrikker, hvor bagmændene i mellemtiden frit kan avle videre og fortsætte opdræt under samme dårlige kår,« lyder det fra Britta Riis.
Det er ifølge Britta Riis »politiets og anklagemyndighedernes prioriteringer«, som er skyld i den lange og »utilfredsstillende« sagsbehandling.
»Når vi som organisation har sørget for at levere alt det nødvendige bevismateriale for hundenes forfærdelige levevilkår og tilstand, er sagen ude af vores hænder. Her er det politiet og anklagemyndighederne, der tager over og har til opgave at følge sagen til dørs. Vi oplever en generel nedprioritering af dyreværnssager og ser gang på gang kritisable behandlingstider, hvor sager syltes eller udskydes som i tilfældet her,« udtaler Briita Riis i pressemeddelelsen.
Direktøren i Dyrenes Beskyttelse efterlyser et dyrepoliti, som kan forfølge lignende sager.
»Vi har et kollektivt ansvar for at sikre, at dyremishandling aldrig kan betale sig og altid straffes efter gældende lovgivning,« lyder det fra Britta Riis.
Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Karina Due foreslog i juni, at der oprettes netop et særligt dyrepoliti, som skal tage sig af »rigtig mange sager om dyremishandling i Danmark«.
»Det er ikke rustne cykler, vi taler om. Det er levende væsner,« lød det fra Karina Due ved et samråd i Folketingets Retsudvalg.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldte ved samme lejlighed vanrøgt af dyr »dybt forkasteligt«. Men han var ikke umiddelbart indstillet på at oprette et særligt politi til at løse opgaven.
»Det er emner, som forståeligt nok vækker stærke følelser hos mange og som har stor interesse. Og det skal det også have, for vi skal naturligvis ikke tolerere mishandling af dyr,« lød det fra Søren Pape Poulsen.
Justitsministeren oplyste, at han frem for at oprette et særskilt dyrepoliti hellere ville sørge for, at politiet er bedre uddannet og organiseret til at løse dyreværnssager, og at der allerede bliver arbejdet på det.