Indland

Etisk regelsæt deler vandene på Middelhavet

Fem organisationer, der redder flygtninge og migranter på Middelhavet, vil ikke underskrive et etisk regelsæt. En politiker opfordrer til boykot.

Indtil videre er der i år ankommet 96.758 flygtninge og migranter til Italien efter en tur over Middelhavet. Hver tredje redningsaktion på vandet udføres af en ngo. Foto: Santi Palacios/AP

Den internationale hjælpeorganisation Læger Uden Grænser nægter at skrive under på et etisk regelsæt, som den italienske regering har udarbejdet for de ngo’er, der deltager i redningsarbejdet på Middelhavet. Organisationen mener, at regelsættet bryder med deres etiske standarder og ikke forbedrer muligheden for at redde liv. Tværtimod.

Regelsættet består af elleve punkter og forbyder bl.a. de civile redningsskibe at sejle ind i libysk farvand og bruge lyssignaler, som kan hjælpe smuglerbåde med kurs mod Europa.

Ifølge de italienske myndigheder skal regelsættet bidrage til at begrænse menneskesmuglernes aktivitet, der har været genstand for stor debat sommeren over.

Vi understøtter ikke kriminelle netværk ved at redde liv. Det svarer til at sige, at brandmænd understøtter ildspåsættere ved at slukke ildebrande.
Hanne Epstein, medicinsk programmedarbejder hos Læger Uden Grænser i Danmark

Indtil nu har fem ngo’er, herunder Læger Uden Grænser, valgt ikke at underskrive regelsættet.

»Vi har bedt om en garanti for, at der ikke kom bevæbnet politi om bord, og det har vi ikke kunnet få fra de italienske myndigheder. Derfor krydser det etiske regelsæt en rød linje; vi vil ikke acceptere bevæbnet politi på vores skibe,« siger medicinsk programmedarbejder hos Læger Uden Grænser i Danmark, Hanne Epstein.

Sidste år reddede organisationen efter eget udsagn 21.603 nødstedte på deres tre skibe i Middelhavet.

Færre redningsbåde

Foruden bevæbnet politi om bord, vil organisationen ikke acceptere, at de opsamlede flygtninge og migranter ikke må flyttes fra et mindre til et større skib.

Skal de små skibe selv sejle migranterne til en italiensk havn, som regelsættet foreskriver, betyder det nemlig, at den samlede redningskapacitet formindskes, og det kan koste menneskeliv, lyder Hanne Epsteins argument.

Men det er ikke alle ngo’er enige i.

I modsætning til Læger Uden Grænser mener Red Barnet ikke i udgangspunktet, at regelsættet vil betyde flere druknede.

Nyt etisk regelsæt

Udpluk af 11 punkter

  • Skibene må ikke sejle ind i libysk farvand.
  • Skibenes bevægelser skal kunne følges på en radar.
  • Migranter må ikke flyttes fra et skib til et andet.
  • Politifolk skal frit kunne gå om bord.
  • Alle finansieringskilder skal lægges frit frem.
  • Skibene må ikke benytte lyssignaler eller foretage opkald, der kan lette rejsen over Middelhavet.
  • Skibene må ikke hindre eller obstruere redningsaktioner foretaget af den libyske kystvagt.

Kilde: Italiens Indenrigsministerie

Organisationens generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, fortæller, at de – modsat Læger Uden Grænser – har kunnet få en garanti fra de italienske myndigheder for, at der ikke vil komme bevæbnet politi om bord på deres skibe.

Regelsættet indeholder samlet set kun små praksisændringer, mener Red Barnet.

»Jeg frygter, at det kan få konsekvenser for den civile redningskapacitet på Middelhavet, at andre ngo’er har valgt ikke at underskrive det etiske regelsæt,« siger Jonas Keiding Lindholm.

Indtil videre oplyser Læger Uden Grænser, at de har kunnet fortsætte deres arbejde som hidtil; i tæt samarbejde med de italienske myndigheder.

Opfordrer til boykot

På Christiansborg har ngo’ernes arbejde i Middelhavet affødt kritik fra flere partier.

I juni opfordrede Marcus Knuth (V) således til at genoverveje al offentlig støtte til ngo’erne, som han mener, hjalp migranter over Middelhavet.

Udenrigsministeriet oplyser dog, at kun Red Barnet modtager offentlige støttekroner – og de bruges ikke til redningsaktionerne på Middelhavet.

Læger Uden Grænser fik senest økonomisk støtte af den danske stat sidste år, men i protest mod EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet har organisationen siden nægtet at tage imod penge fra EU og dets medlemslande.

Venstre vil straffe ngo'er for aktioner i Middelhavet

Efter at organisationen har nægtet at underskrive det etiske regelsæt, opfordrer europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) nu til, at danskerne dropper støtten til Læger Uden Grænser. Han kalder det »amoralsk« at donere penge til en organisation, som ifølge ham understøtter kriminelle smuglere.

»Lige så længe der er folk som prøver, uanset hvor godt og rent et hjerte de har, at hjælpe folk ind i Europa, lige så længe vil menneskesmuglerne blive ved med at tjene penge på den her form for virksomhed, og lige så længe vil der være folk, som drukner i Middelhavet,« lyder det fra Morten Messerschmidt.

Kritikken preller af på Hanne Epstein.

»Vi understøtter ikke kriminelle netværk ved at redde liv. Det svarer til at sige, at brandmænd understøtter ildspåsættere ved at slukke ildebrande,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her