Annonce
Indland

Statens kontrollanter vil have adgang til indsamleres bankkonti

Indsamlingsnævnets formand ønsker flere muskler til at kontrollere indsamlingsmarkedet, bl.a. muligheden for at se ind- og udbetalingerne på en indsamlers bankkonto.

De store indsamlinger – som her Hjælp Syrien, hvor kendte som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Susse Wold sad og tog imod beløb – bliver anmeldt til Indsamlingsnævnet, som de skal. Men flertallet af offentlige indsamlinger bliver ikke anmeldt, som de skal, og undgår dermed kontrol.

Danskerne samler milliarder af kroner ind til velgørende formål hvert år, men det er tilsyneladende kun en mindre del af indsamlingerne, der føres kontrol med. Det åbner for misbrug og svindel med midlerne og kan være ødelæggende for danskernes tillid til indsamlinger og dermed viljen til at donere penge til gode formål.

Advarslen kommer fra formanden for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, som konstaterer, at nævnet i sine første tre leveår har haft vanskeligt ved at løse sin opgave.

»Man har stillet befolkningen i udsigt, at der foregår en kontrol med alle offentlige indsamlinger, og vi må bare være ærlige og sige, at det gør der i vidt omfang ikke,« siger han.

Vi er åbne for alle gode redskaber, der kan gøre livet sværere for svindlere og bedragere.
Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet

På de sociale medier og indsamlingsportaler er der tusindvis af offentlige indsamlinger, hvor der samles ind til f.eks. behandling i udlandet af alvorligt kræftsyge børn. Men kun 20-25 pct. af de indsamlinger, der burde anmeldes til Indsamlingsnævnet, bliver det, skønner nævnsformanden.

Det er et politisk spørgsmål, om der skal afsættes flere midler til kontrol, men hvis man ikke gør det, »er det klart, at muligheden for misbrug er stor«, siger Christian Lundblad.

Nævnets budget skal øges fra knap 3 mio. kr. til mindst 10 mio. kr. årligt for at kunne kontrollere det samlede område, skønner formanden. Sekretariatet arbejder samtidig for Offerfonden.

For at gøre kontrollen »hurtigere og mere effektiv« ønsker Christian Lundblad øgede beføjelser til nævnet, bl.a. mulighed for at nævnet kan gå til en domstol og få en kendelse, der giver nævnet ret til at se en indsamlers bankkonto med indtægter og udgifter.

På Christiansborg deler politikerne bekymringen over, at kun en mindre del af de offentlige indsamlinger bliver kontrolleret. Det er et problem, som de siger skal løses, når de efter sommerferien skal drøfte ændringer af indsamlingsloven på baggrund af en evaluering af den tre år gamle lov fra Indsamlingsnævnet, og før den foreligger, ønsker justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ikke at udtale sig.

Men allerede nu kalder Venstre og Dansk Folkeparti det for en god idé, at nævnet som noget nyt med en retskendelse kan få adgang til en indsamlers bankkonto, og Socialdemokratiet er også positivt.

»Vi er åbne for alle gode redskaber, der kan gøre livet sværere for svindlere og bedragere,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her