*

Indland

Formandskandidat i Grønlands største parti vil sætte skub i selvstændighedsplanerne

Ekspert mener dog, at Vittus Qujaukitsoq smører tykt på.

Vittus Qujaukitsoq (yderst th.) mener, at Grønland kan klare sig uden bloktilskuddet fra Danmark. Derfor vil han sætte skub i uafhængighedsplanerne, hvis han vinder formandsvalget i Grønlands største parti, Siumut. Her er modstanderen den nuværende formand Kim Kielsen (nr. to fra venstre). På billedet ses de sammen med den daværende danske udenrigsminister, Kristian Jensen (yderst tv.), og den tidligere amerikanske ditto John Kerry i 2016. Foto: AP/Evan Vucci

Torsdag d. 27. juli er der kampvalg om formandsposten i Grønlands største parti, Siumut. Valget står mellem den nuværende formand i partiet og det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og udfordreren, Vittus Qujaukitsoq, der er tidligere udenrigsansvarlig i Naalakkersuisut.

Sidstnævnte ønsker, at planerne om et selvstændigt Grønland skal sættes i gang med det samme, også selv om det vil forringe levevilkårene på Grønland.

»Vi må og skal stå på egne ben. Derfor må vi også forholde os til, at vi kan leve uden bloktilskuddet fra Danmark. Der vil ske forringelser af levevilkårene, hvilket vi ikke skal være blege for at erkende. Men vi kommer ikke til at sulte ihjel,« siger Vittus Qujaukitsoq i et interview med det grønlandske medie Sermitsiaq.ag.

Grønland: Flodbølgeramte borgere frarådes »på det kraftigste« at flytte hjem

Jon Rahbek-Clemmensen, der er adjunkt på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet og ekspert i grønlandsk og arktisk politik, mener dog, at der blot er tale om valgsnak.

»Vittus Qujaukitsoq ved godt, at det kan være enden på den politiske karriere, hvis ikke han vinder valget. Derfor smører han nok også lidt ekstra på. Men der er ingen tvivl om, at Vittus Qujaukitsoq står for en mere konfrontatorisk linje over for rigsfællesskabet, end Kim Kielsen gør,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Jon Rahbek-Clemmensen vil det blive svært for Vittus Qujaukitsoq at gennemtrumfe en grønlandsk løsrivelse fra Danmark lige med det samme.

»Ved sidste valg vandt Siumut kun knebent, men det lykkedes Kim Kielsen at skabe en bred koalition i parlamentet. Hvis Vittus Qujaukitsoq vinder, vil han formentlig udskrive nyvalg, og det er langt fra sikkert, at Siumut vil vinde igen,« siger han.

Spor af 3,7 milliarder år gammelt liv måske fundet i Grønland

Jon Rahbek-Clemmensen peger også på, at meningsmålinger i Grønland viser, at der ikke umiddelbart er opbakning til at ofre bloktilskuddet for at opnå uafhængighed. Det passer bedre med Kim Kielsens mening om, at uafhængighed først bliver aktuel for hans børn eller børnebørn.

Derfor peger Jon Rahbek-Clemmensen også på Kim Kielsen som favorit.

»Men der er sket mærkeligere ting i politik, så jeg tør ikke spå om udfaldet.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Afsøg markedet og spar store summer på julegaven
Bruger du lidt tid på at søge markedet igennem, vil du være i stand til at finde den samme vare til meget forskellige priser, viser ny prissammenligning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her