Piratangreb ved Somalia skaber dansk bekymring

Nye kapringer af skibe betyder, at dansk militær igen kan komme i aktion, siger partier.

Artiklens øverste billede
Da Nato igangsatte sin årelange militære indsats mod pirater i 2009 under navnet "Operation Ocean Shield", blev der hvert år registreret i omegnen af 200 piratrelaterede hændelser ved kysten ud for Somalia. Efter at have nedbragt tallet til nær nul stoppede operationen i november 2016.

Blot et halvt år efter, at Danmark sammen med forsvarsalliancen Nato sluttede en årelang operation mod pirater ud for Somalias kyst, er tre skibe de seneste måneder blevet kapret. Det er de første succesfulde kapringer i området siden 2012.

Efter den første kapring i marts og »en række« efterfølgende angreb har Forsvarets Efterretningstjeneste to gange hævet trusselsniveauet for pirateri i området ud for Somalias kyst, så det nu vurderes til »middel«. Forinden havde vurderingen siden foråret 2015 været, at der »ingen« trussel var.

Udviklingen bekymrer direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen. For enkelte angreb er sket på den sejlrute, som også de danske skibe følger ud for Somalia.

»Når det blusser op igen, skyldes det jo, at piraterne igen ser en forretningsmulighed,« siger hun.

Vi er ikke i nærheden af det niveau af pirateri, som vi oplevede, da vi var engageret militært.

Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører

Dansk Folkeparti mener, at danske fartøjer og militærfolk igen må sendes på mission, inden forårets kapringer og angreb eskalerer.

»Vi skal slå til så hårdt, som vi overhovedet behøver, for at standse det. Danmark har et særligt ansvar, fordi vi er så stor en handelsnation på havet,« siger udenrigsordfører Søren Espersen.

Også De Konservative og Socialdemokratiet er åbne for nye danske militære bidrag, men begge partier betinger sig af, at det sker som del af en international mission fra f.eks. Nato.

»Angrebene viser, at vores mission med Nato havde en effekt, for pirateriet blev holdt nede. Men det viser også, at det nok er en indsats, som er nødt til at fortsætte, indtil Somalia har en regering, som er i kontrol med sit land,« siger forsvarsordfører for De Konservative Rasmus Jarlov.

Få både og lidt udstyr

Udover en otte år lang militær indsats mod pirater ved Somalia har Danmark gennem EU og FN bidraget med støtte til opbygningen af landets kystvagt. Men ifølge lederen af EU-projektet EUCAP Somalia har kystvagten »få både og lidt udstyr«.

Selv om Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder de nye angreb »ekstremt bekymrende«, afviser han, at indsatsen er slået fejl. Han mener, det er for tidligt at diskutere nye militære indgreb.

»Det er vigtigt, at vi slår koldt vand i blodet. Vi er ikke i nærheden af det niveau af pirateri, som vi oplevede, da vi var engageret militært,« siger han.

Forsvarsministeriet oplyser, at man følger udviklingen »tæt«.

»Hvorvidt de seneste aktiviteter er udtryk for en genopblusning af somalisk pirateri, er [..] for tidligt at sige,« skriver ministeriet med henvisning til den seneste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Danmark bidrager »fortsat aktivt til at forhindre pirateri i området,« skriver ministeriet i et svar til Jyllands-Posten. I foråret var også et dansk »maritimt overvågningsfly« eksempelvis udsendt fra maj til juni måned til en international mission, hvor man bidrog til overvågning af aktiviteterne i Det Indiske Ocean.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen