Annonce
Indland

Forskere bryder med patentræs og lægger ny viden frit frem

Studerende får en bærende rolle i et nyt forskningsprojekt mellem Aarhus Universitet og en række virksomheder, hvor alle data bliver stillet gratis til rådighed.

Med projektet Open Science håber ophavsmanden til projektet, Kim Daasbjerg, at det vil lykkes at skabe et forum, hvor både virksomheder og universitetet kan prøve idéer af uden de store risici. Foto: Tanja Carstens Lund

Det kan være svært, hvis ikke næsten umuligt, at få adgang til universiteternes viden, da den er gemt bag en mur af patenter. Men den lange og snørklede vej gennem regeljunglen for patenter og rettigheder vil Aarhus Universitet gøre op med via projektet Open Science, der er en nyskabt platform for udvikling af viden – også kaldet grundforskning.

Platformen er åben for alle, og ingen kan tage patent på noget. Det er en patentfri zone, forklarer Kim Daasbjerg, professor fra iNANO på Aarhus Universitet og ophavsmanden til projektet.

»Al vores viden bliver lagt frem, så alle kan få glæde af det – både virksomheder, andre forskere og den almindelige mand. Alle kan byde ind og deltage,« siger han.

Når universitetet offentliggør forskningen, kan det ikke patenteres efterfølgende, og det betyder ifølge professoren, at både virksomheder og universitetet kan prøve idéer af uden de store risici.

»Uden patenter skaber vi en legeplads, hvor alle kan komme med vilde idéer uden at være bange for, at andre tager dem,« siger han og tilføjer, at det kun kan lade sig gøre uden at bryde reglerne, fordi der kun udvikles viden og ikke reelle produkter.

Spille med åbne kort

Det nye samarbejde er indgået mellem forskere og studerende fra Aarhus Universitet og foreløbig 20 virksomheder, heriblandt en række mindre virksomheder, men også flere flagskibe i dansk industri. En af virksomhederne, der deltager i projektet, er SP Group, som til daglig producerer og sælger plastprodukter.

Det er vigtigt, at alle giver noget, når der bliver spillet med åbne kort. Bliver der det, vinder alle på det.
Jens Hinke, leder af SP Groups produktudvikling

Jens Hinke, leder af SP Groups produktudvikling, sammenligner tankegangen bag projektet med at læse en opskrift eller en manual. For ifølge ham kan alle læse den, men fra at have læst teksten til at stå med det færdige resultat er der et stykke vej.

»Det er som at lave en god bearnaisesauce. Man kan læse sig til, hvordan den laves, men for at få den lavet kræver det, at man er med i køkkenet,« siger han.

Derfor er Jens Hinke ikke bekymret for, at andre virksomheder skal løbe med firmaets idéer. Dog nævner han en afgørende faktor for, at projektet ifølge ham bliver en succes, nemlig åbenhed og gensidig tillid blandt deltagerne.

»Det er vigtigt, at alle giver noget, når der bliver spillet med åbne kort. Bliver der det, vinder alle på det,« siger han.

Open Science bliver ikke kun en gevinst for industrien og forskerne, men også for det øvrige samfund og borgerne, fordi det nye samarbejde vil øge forskningskvaliteten og dermed også den viden, som kommer ud i samfundet, mener Niels Christian Nielsen, dekan for Science and Technology på Aarhus Universitet.

»Danmark skal konkurrere på viden, og derfor er det vigtigt at have både den bedste adgang og tilgang til den. Det kommer der på sigt også en større industriel vækst ud af, og det kommer samfundet til gavn,« siger han.

Styrker de studerende

Ingeniør fra AU får international hæder

Ifølge Niels Christian Nielsen vil projektet også styrke de studerendes uddannelse, da de studerende får et indblik i industriens behov ved at komme ud til virksomhederne. Det er de studerende, der primært får til opgave at lave grundforskningen. De skal identificere, hvilke problemstillinger der er i industrien, og ud fra det opstille et grundforskningsprojekt, som kan udvikle en viden, der giver nytteværdi for mere en blot en enkelt virksomhed, fortæller Kim Daasbjerg.

Men de studerende kan ikke frit forske inden for alle områder, da der er fastsat nogle bestemte rammer for projektet. Det var et af vilkårene for, at det kunne lade sig gøre i forhold til ikke at bryde forskerpatentloven, forklarer Kim Daasbjerg. Der må kun forskes inden for plast.

»Vi arbejder bl.a. på at gøre det grønnere,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her