Ny generalkonsul vækker glæde i grænselandet

»Et positivt punktum« for en langstrakt sag, lyder det fra Sydslesvigsk Forening, efter regeringen har udpeget en ny generalkonsul i Flensborg. Posten besættes af tidligere V-folketingsmedlem Kim Andersen.

Artiklens øverste billede
Regeringen har udnævnt Kim Andersen som generalkonsul i Flensborg. Det tidligere medlem af Folketinget for Venstre, Kim Andersen, afløser Henrik Becker-Christensen, der tiltrådte i 1998. Kim Andersen tiltræder i september i år. Foto: Polfoto

Danmarks nye generalkonsul i Flensborg er fundet efter mere end et halvt års uvished om posten. Ny mand i konsulat-boligen syd for grænsen bliver tidligere folketingsmedlem for Venstre Kim Andersen. Udnævnelsen, som regeringen offentliggjorde mandag eftermiddag, bliver positivt modtaget i grænselandet.

»Han er afholdt i Sydslesvig og har hjertet på rette sted. Han interesserer sig oprigtigt for det danske mindretal og har forståelse for, at mindretallet er en unik størrelse,« siger Jens A. Christiansen, generalsekretær i Sydslesvigsk Forening – det danske mindretals kulturelle hovedorganisation syd for grænsen.

Samme budskab kommer fra Grænseforeningen, som er en støtteorganisation for det danske mindretal i Sydslesvig.

»Det er rigtig fint, at det blev Kim Andersen. Han har beskæftiget sig med grænselandet i mange år og har et stort forhåndskendskab,« siger foreningens formand, Jens Andresen.

Begge foreninger peger på Kim Andersens mangeårige engagement i Folketingets Sydslesvigudvalg som bevis for hans kvalifikationer. Her var han formand fra 2004 til 2011 og menigt medlem, til han røg ud af Folketinget ved valget i 2015. Ganske usædvanligt fortsatte han dog i udvalget, hvor han i dag igen er formand – udpeget af den tidligere V-regering for to et halvt år siden.

Langstrakt forløb

Jens A. Christiansen fra Sydslesvigsk forening kalder samtidig udnævnelsen af Kim Andersen for et »positivt punktum« for den langstrakte sag om diplomatposten. Her fik minister-veteranen Bertel Haarder (V) oprindeligt jobbet, men takkede efterfølgende nej på grund af protester fra grænselandet. Fyringen af den vellidte generalkonsul gennem 19 år Henrik Becker-Christensen blev nemlig ikke vel modtaget i Flensborg.

At regeringen først tilbød Bertel Haarder posten, er ikke noget, som Kim Andersen ønsker at forholde sig til i dag.

»Jeg har søgt stillingen som generalkonsul på baggrund af et jobopslag, Jeg har et godt kendskab til mindretallet og grænselandet og en baggrund, der kvalificerer mig til at lægge en ansøgning ind. Det er jeg glad for, at også andre har vurderet,« siger Kim Andersen, der tilføjer, at han »har været igennem et helt normalt ansættelsesforløb i Udenrigsministeriet«.

Har du en særlig opgave i forhold til at skabe en god relation til mindretallet?

»Jeg har ikke nogen kommentarer til det forløb, der er gået forud. At få et godt samarbejde med mindretallet ville være en opgave, uanset hvem der kom ned i generalkonsulatet. Og det tror jeg også, at jeg vil få.«

Kim Andersens udnævnelse er betinget af Tysklands formelle accept.

Ønskes: en politisk profil

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fyrede den nuværende generalkonsul, lød begrundelsen, at regeringen har en ambition om »at lade folk, der har virket politisk i mange år, virke i Danmarks tjeneste«.

»I Danmark er vi alt for dårlige til at drage nytte af de kompetencer, som erfarne politikere oparbejder gennem et langt liv i politik,« sagde Løkke i december.

Selv mener Kim Andersen, at fortiden i dansk politik har givet ham et stort netværk og erfaring med at opbygge relationer og samarbejde med mange forskellige organisationer. Men han anfører, at flere personer med politisk baggrund har bestredet posten før ham. Blandt andre den tidligere konservative minister H.P. Clausen og tidligere S-minister Jørgen Peter Hansen. Adspurgt om den største udfordring i hans nye job, peger Kim Andersen på at udbrede kendskabet til det danske mindretal i Tyskland.

At få et godt samarbejde med mindretallet ville være en opgave, uanset hvem der kom ned i generalkonsulatet.

Kim Andersen (V), kommende generalkonsul i Flensborg.

»Det er en løbende opgave at øge kendskabet til mindretallet og udbrede forståelsen for den vigtige del af danmarkshistorien, som regionen udgør, men også for de resultater, som er skabt, ved at mindretallet har udviklet en stærk identitet og position i flertalsbefolkningen.«

»Mindretallet er et stort aktiv for Danmark, for det kan være med til at bygge bro mellem to forskellige kulturer, to forskellige sprog og på mange måder to forskellige tankemåder. Jeg tror, at det er værdifuldt for et lille land at have sådan et mindretal til at skabe sådan nogle relationer, og dermed en blødere overgang til det store Tyskland.«

Spørgsmål: Hvorfor har vi brug for det?

»Vi har brug for venner, og nogle som forstår os. Vi har brug for nogle, som vil os sprogligt, kulturelt, handelsmæssigt og politisk. Det har vi som et lille land, og her har vi virkelig sande venner i mindretallet, som i den grad bekender sig til moderlandet Danmark og dansk levemåde og kultur. Det er værdifuldt for mindretallet, men det er det bestemt også for Danmark som sådan.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen