DGI har svært ved at holde på de unge i foreningerne

Deltagerne til DGI's Landsstævne i Aalborg har været yngre end tidligere, men trods fremgangen af unge deltagere har organisationen svært ved at holde på de unge ude i lokalforeningerne.

Artiklens øverste billede
De fleste børn, der dyrker idræt gør det i en forening, men når børnene bliver teenagere forlader flere af dem foreningerne, viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Her en dreng, der sammen med sit hold udførte trampolinspring under åbningsparaden til DGI's Landsstævne i Aalborg. Foto: Benjamin Nørskov.

»Det yngste landsstævne nogensinde,« lyder det fra DGI, da antallet af unge deltagere ved organisationens traditionsrige landsstævne i år har været på 47 pct.

Trods antallet af unge deltagere i alderen 15-25 år ved landsstævnet i år i Aalborg var højere end for fire år siden ved sidste stævne i Esbjerg, hvor det lå på 43 pct., har DGI en udfordring med at fastholde de unge i foreingsidrætten.

»Vi kan se til landsstævnet på antallet af unge deltagere, at det er moderne at være en del af et større fælleskab, da de har tilvalgt os. Den interesse de har vist her, skal vi have rykket ud i foreningerne,« siger han.

Teenagerne vælger i større grad fitness frem for holdsport, viser en undersøgelse af danskernes sports- og motionsvaner foretaget af Idrættens Analyseinstitut.

Ifølge undersøgelsen byttede 44 pct. af de unge mellem 16-19 år, der er aktive forenings- og holdsport ud med fitness i 2011. Det tal var i 2016 steget til 52. pct.

Tid er en af de faktorer, der i dag får både unge såvel som voksne til at fravælge foreningsidrætten, forklarer Bo Vestergård Madsen, vicecenterleder, Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Med en travl hverdag med lange skoledage og et travlt ungdomsliv, undrer det ikke ham, at de unges idrætsvaner i højere grad er begyndt at ligne de voksnes.

»Mange af de idrætsformer der dyrkes mere i dag, er dem, som folk selv kan planlægge, når det passer ind i en travl hverdag. Vi vil helst ikke være afhængige eller bundet af et fast tidspunkt,« siger han.

Men selvom den klassiske idræt som fodbold, håndbold og gymnastik de seneste år har fået hård konkurrence fra de kommercielle tilbud og andre enkeltmandsaktiviteter i naturen, og foreningernes medlemstal har været faldende, er det ikke et udtryk for en negativ tendens, har Maja Pilgaard, analyse- og forskningsleder ved Idrættens Analyseinstitut tidligere forklaret i Jyllands-Posten. 

»Foreningsidrætten er ikke truet, den får blot konkurrence – en sund en af slagen, for konkurrencen inspirerer foreningerne til at udvikle og tilpasse sig, så de fortsat kan byde på relevante tilbud. En vandring mod kommercielle tilbud som fitnesscentre kan dog næppe undgås,« sagde hun.

Når det ikke kan undgås at de unge bliver tiltrukket af de kommercielle tilbud, mener Søren Brixen, at der er endnu større grund til at glæde sig over, at godt halvdelen af deltagerne er under 25 år.

Men medregnes de godt 6.700 efterskoleelever, der deltager i landsstævnet, ikke, er andelen af unge på 30 pct.

Et tal, der ifølge direktøren stadig er højt.

»Det vil være forkert at trække efterskoleeleverne ud af ligningen, da de udgør en stor del af landsstævnet. Men selvom de trækkes fra, har der stadig været en overrepræsentation af unge. For deles de sidste 70 pct. op i tilsvarende aldersintervaller fx. 40-59 år kommer ingen af de grupper over 30 pct,« siger han.

En af måderne hvorpå DGI skal gøre sig attraktiv for de unge, er ifølge næstformanden for DGI, Birgitte Nielsen, at foreningerne skal være med til at vise fremtidens idrætsgrene og tilpasse sig samfundsudviklingen.

»Idrætten ændrer sig hele tiden. Vi skal følge med tiden og vise både nutiden og fremtidens idrætter. Det er vores fornemmeste opgave, at være et spejl af, hvad der er populært blandt danskerne,« siger hun.

Ved landstævnet i Aalborg var 25 idrætter og over 400 aktiviteter på programmet, heriblandt flere nye som parkour, streetfodbold- og håndbold og Aqua yoga. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen