Annonce
Indland

Flertal: Tredje generation skal ikke tælle som danskere

Det er misvisende, når tredje generation opgøres som personer med dansk oprindelse, mener DF, der får opbakning.

Er man dansker efter tre generationer? Irfan Kurtulmus (tv.) kom hertil i 1970’erne, fordi at hans nu 81-årige mor Feriha Kurtulmus (th.) var gæstearbejder fra Tyrkiet. Hans børn og børnebørn er, siger han, fuldstændigt integrerede, og det giver derfor ingen mening at rubricere dem som andet end danskere, mener han. På fotoet fra Islands Brygge i København er også hans datter Melike Kurtulmus Karaplan, 36, og barnebarn, 10-årige Burak. Foto: Sofia Busk

Et flertal i Folketinget vil have flere tal og prognoser, hvor tredje generation af indvandrere ikke som nu tæller med som danskere.

Det sker efter Jyllands-Postens nyhed i søndags om, at tredje generation fra ikkevestlige lande halter lige så langt bagefter i folkeskolen som anden generation.

Fakta

Herkomst

  • Dansk oprindelse: Mindst én forælder er født i Danmark og er dansk statsborger.
  • Indvandrer: Er født i udlandet af udenlandske forældre. Første generation i Danmark.
  • Efterkommer: Er født i Danmark. Anden generation i Danmark.
  • Børn af efterkommere: Tredje generation i Danmark. Denne gruppe optræder kun i særstatistikker fra Danmarks Statistik. I de "almindelige" statistikker vil de fleste herfra falde under kategorien "dansk oprindelse".

I dag er det kun de to første generationer – indvandrere og deres børn – der registreres med udenlandsk herkomst, mens børn af efterkommere, dvs. tredje generation, typisk figurerer som personer af dansk oprindelse.

Dermed undervurderer man groft omfanget af de fremtidige integrationsproblemer i f.eks. folkeskolen, mener Dansk Folkeparti, der foreslår, at der fremover skal udarbejdes prognoser, hvor tredje generation tælles med under udenlandsk herkomst.

Den seneste almindelige prognose fra Danmarks Statistik viser, at der i 2050 vil være godt 57.000 ikkevestlige indvandrere og efterkommere i skolealderen, svarende til 9 pct. af børnene.

»Men dertil kommer de mange tusinde fra tredje generation, som vi snyder os selv ved at kalde for danskere. Så længe de bliver gift inden for egne rækker og ikke bliver kulturelt integrerede, skal børn af efterkommere og for den sags skyld også senere deres børn tælle med,« siger Martin Henriksen, DF’s integrationsordfører.

DF har tidligere stået alene med ønsket om prognoser. Men når tallene viser, at tredje generation stadig har udfordringer i skolen, står sagen i et andet lys, lyder det nu fra de tre regeringspartier og Socialdemokratiet.

Mattias Tesfaye (S), medlem af integrationsudvalget, bakker op om fremskrivninger for tredje generation. Han understreger, at tal og statistik ikke kan stå alene:

»Men det kan kvalificere debatten om en bedre integration.«

Integrationsminister Inger Støjberg (V) argumenterede tidligere for, at det var nok at se på første og anden generation. Men hun har ændret holdning og varsler mere statistik på tredje generation.

»Det giver langt bedre mulighed for at sætte ind over for de problemer, der helt tydeligvis er,« siger hun.

Danmarks Statistik lavede senest en særkørsel med prognoser for tredje generation i 2009. Pengene hertil var afsat på finansloven.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her