*

Indland

Hundredvis af tidligere au pairer lever under jorden

Op mod 9 af 10 filippinske au pairer arbejder sort, og hundredvis af de filippinske au pairer bliver i Danmark som illegale.

Filippinske "Lottie" er tidligere au pair i Danmark. Hun har tre børn og bor i Nordsjælland med illegal status. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Hundrede af tidligere au pairer bor i al hemmelighed i Danmark og lever af sort arbejde, når deres au pair-kontrakt er udløbet.

Det oplyser flere organisationer med tæt kontakt til kvinderne. Nogle af kvinderne lever i, hvad der udadtil ligner almindelige parforhold med mand og børn.

Mange au pairer prøver at omgå systemet, og de danske myndigheder prøver at omgå virkeligheden, når de taler om kulturudveksling.
Jacob Bang, forhandlingsleder, Foa

Der er tale om et stort mørketal, men alene i 2016 havde Røde Kors’ to sundhedsklinikker for illegale migranter i alt 545 patienthenvendelser fra asiatiske kvinder. »Kvinderne fra Asien er primært tidligere au pairer«, lyder det i den seneste årsrapport fra sundhedsklinikken.

Samme tendens har været nævnt i alle klinikkens årsrapporter siden 2013. Cirka to tredjedele af klinikkens patienter er gengangere.

Sundhedsklinikkernes projektleder, Vibeke Lenskjold, oplever, at de tidligere au pairer næsten alle arbejder, ofte med rengøring:

»De skal forsørge deres familie i Filippinerne og sende penge hjem,« siger hun.

Allerede mens de er på au pair-kontrakt, får de unge kvinder mulighed for at arbejde med sort rengøring, mener Hans Henrik Lund, leder i Kirkernes Integrations Tjeneste, som bidrager til rådgivningslinjen Au Pair Network sammen med fagforeningen Foa og Caritas.

»Op mod 9 af 10 filippinske au pairer i Danmark arbejder sort, mens de bor hos værtsfamilien,« vurderer han.

Når et legalt au pair-ophold ophører, har værtsfamilien ifølge lovgivningen pligt til at købe en hjemrejse til au pairen med afrejse senest tre uger efter. Men ingen myndigheder beder om dokumentation for, at det rent faktisk sker, og sikrer, at au pairen forlader Danmark.

Forhandlingslederen i Foa, Jacob Bang, siger, at sort arbejde og valget om illegal status er udtryk for, at de filippinske kvinder bliver au pairer, fordi de har et økonomisk behov:

»Mange au pairer prøver at omgå systemet, og de danske myndigheder prøver at omgå virkeligheden, når de taler om kulturudveksling.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOA
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her